Barion Pixel

Tudtad, hogy vannak legális lehetőségek, hogy a fizetendő adód kevesebb legyen?

Ez az adóoptimalizálás vagy adóminimalizálás. Nem egyenlő az adóelkerüléssel, adócsalással, ami bűntett, mint például a „nem számlázás” vagy be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása. Ezekre „ugrik” a NAV és a mulasztási bírság tételük is jóval magasabb, mint más mulasztásnak.

Szóval az adót lehet szabályszerűen is csökkenteni jókor és jól meghozott döntésekkel, adótervezéssel Ez nemcsak a nagyok kiváltsága! Az igaz, hogy egy nagyobb cég akár több 10 M Ft-ot is spórolhat, de sok lehetőség van azoknak a kisebb vállalkozásoknak is, akikkel én dolgozom.

Az alábbiakban hozok néhány példát, csak úgy mutatóképpen, miken kell elgondokozni.

Kezdjük rögtön az elején:

Nem mindegy, mikor és hol alapítasz vállalkozást!

A vállalkozásod kezdő dátumával a hozzá kapcsolódó értékhatárok is változnak. Ez áfában alanyi adómentesség értékhatára napi arányosítással, tételes kata-keret havi arányosítással.

Ha decemberben hipp-hopp csinálsz egy egyéni vállalkozást, hogy egy nagyobb megbízást gyorsan teljesíts, lehet hogy áfa körbe kerülsz vagy 40%-os katát is kell fizetned. (mert a 12-12 M Ft-ot arányosítani kell)

Ha lehetőséged van költségelszámolásra (pl ingatlanbérbeadó vagy magánszemélyként), nem szerencsés egy nagyobb beruházást az év végére halasztani.

Jól gondold meg a székhely és telephely kérdését is, mert a helyi iparűzési adófizetésed jelentősen befolyásolja! Majdnem minden önkormányzat tartja a markát, hol tevékenységet végzel. De vannak helyek, ahol nincs hipa.

Ha nemzetközi szinten megjelensz, pedig még jobban át kell gondolni, hol a székhely, hol a telephely.

Nem mindegy, milyen adózási módot választasz!

Tudom, egyéni vállalkozóként nagyon csábító a kata (mármint az adózási mód) az egyszerű adminisztrációja és alacsony adóterhelése miatt. De ha Te mütyürkészítő vagy, sok alapanyagot szerzel be, vagy webshopot üzemeltetsz, nem a jó választás.

Ha külföldi cégnek dolgozol be, és szinte onnan van csak bevételed, az adóterhelésed magas lesz, érdemes más adózásban gondolkodni.

Egyszerűbb az elején, kezdéskor ezeket meghatározni (ugye beszéltünk már a tervezés fontosságáról!), mert sok esetben nincs ki-be ugrási lehetőség, csak az adóév zárásával.

Cégek esetében ugyanígy nem mindegy, hogy katás Bt-t alapítotok vagy kivás céget vagy társasági adó alatt adóztok. Mindegyik mást „méltányol”. Ezek alapítása más-más összeggel lehetséges, az adózási mód választása jelentősen függ az árbevételtől, lesz-e alkalmazott, lesz-e beruházás, mit szeretnél kezdeni a nyereséggel…

Ha sok az alkalmazott és most alapítanál start-up-ot, várható, hogy szárnyalni fogsz és a pénzt visszaforgatod a cégbe, a KIVA választásán gondolkodj el.

Áfázol vagy nem?

Ez a kérdés akkor merülhet fel, ha kisvállalkozó vagy és az éves árbevételed nem éri el a 12 M Ft-ot, akkor kérheted az alanyi adómentességet.

De ha müytürkészítő vagy és sok a beszerzésed, ami biztos, hogy áfás és jó eséllyel levonható, akkor nem biztos, hogy jó az alanyi mentesség. Bár, az képes árelőnyt jelenteni egy olyan versenytárssal szemben, aki áfás, mert áfa nélkül olcsóbban tudod kínálni a terméked, szolgáltatásod.

Az áfa egy nehezebben értelmezhető gondolatmenet, mint a kata vagy az szja. Pontosabban más elvek alapján dolgozik, így amit megszoktunk vállalkozóként, hogy az számít, amikor jön vagy megy a pénz, az áfában nem a pénzmozgáshoz kötik a fizetnivalót. Éppen ezért nem mindegy, hogy egy áfás számla mikor és milyen feltételekkel kerül kiállításra.

Éppen ezért, ha áfázol, a pénzforgalmi elszámolás lehetőségét is választhatod, hogy a pénz mozgásához kötődő szemléleted áfában is érvényesüljön.

Nyilván a vállalkozásod adózási rendszerének átgondolása ennél komplexebb feladat.

Az átgondolás, tervezés és a számolások sok-sok (virtuális) csengő forintot jelenthetnek a bankszámládon!

Ha szeretnéd, hogy együtt gondolkodjunk és számoljunk, vedd fel velem a kapcsolatot itt:

Az adóoptimalizálás közös munka, online skype-on zajlik.

Ha pedig szeretnél hírlevelet kapni tőlem, iratkozz fel itt és maradjunk kapcsolatban: