Barion Pixel

Tele a sajtó az ismert énekesnő, Shakira adócsalási ügyével, egyes cikkekben a börtön is szóba kerül.

Nos, én annyira nem vagyok járatos az celebek életével kapcsolatban, viszont megütötte a szemem, hogy Shakira azzal védekezik, hogy nem töltött Spanyolországban 183 napnál többet. Mintha csak magyar social media csoportokban nevelkedett volna…

A 183 nap szentségének vessünk véget. Ennél összetettebb azért az adóügyi illetőség és a több országot érintő adózás kérdése. Nem elég bemondani az adóhatóságnak, hogy én x országbeli rezidens vagyok

Nézzük röviden a többi tényezőt is.

Amikor elhagyod az országot, hogy külföldön dolgozz, élj vagy tanulj, döntő jelentősége van annak, hogy ez jár-e az illetőséged megváltozásával is, és mikor.

Mi ez a nagy felhajtás az adóügyi illetőség körül?

Amikor egy ország hazai adóügyi illetőségűnek tart, minősít Téged, akkor a teljes világjövedelemed után fog adóztatni, tehát tudnia kell (és sok esetben tudja is külső információkból), hogy bárhol a világon milyen jövedelmeket szereztél és adóztál-e utána. A máshol megfizetetett adót figyelembe veszi, vagy teljesen (mentesítés), vagy részben (beszámítás).

Amikor az adóügyi illetőséged megváltozik, az a bizonyos másik ország is, ahová kiutaztál, letelepedtél, dolgozol, ottani rezidensűnek tart, minősít, akkor Magyarország már csak azokat a jövedelmeket adóztatja itthon, amik itthonról származnak, vagy nemzetközi egyezmény megengedi, hogy Magyarország „vigye” az adóztatás jogát.

Tehát a külföldi adóügyi illetőség magánszemélynek korlátozott kötelezettsége van itthon.

Éppen ezért az első dolgod az legyen, ha külföldre utazol hosszabb időre, ott szeretnél letelepedni, dolgozni, tanulni, hogy megnézed (vagy megkérdezed) a magyar szja törvény kit tekint belföldinek és külföldinek, és megnézed, hogy az az ország, ahová menni tervezel, kit tekint belföldinek és külföldinek.

Mert a magyar szja törvény eleje úgy kezdődik, hogy magyar illetőségű a magyar állampolgár.(a többiért lásd szja törvény 3.§) Szóval, ha nem dobtad el az állampolgárságod, akkor Magyarországhoz kötődsz.

Szja törvény 3. § (2 bekezdés) alapján belföldi adóügyi illetőségűnek tekintjük, tehát a világjövedelem Magyarországon adózik:

 • magyar állampolgár (kivéve a kettős állampolgárt, ha nincs Magyarországon címe)
 • aki legalább 183 napig Magyarország területén tartózkodik
 • letelepedett, hontalan
 • bárki, akinek
   • kizárólag belföldön van állandó lakóhelye;
   • létérdekei központja belföld, ha egyáltalán nem vagy nem csak belföldön rendelkezik állandó lakóhellyel;
   • szokásos tartózkodási helye belföldön található, ha egyáltalán nem vagy nem csak belföldön rendelkezik állandó lakóhellyel, és létérdekei központja sem állapítható meg;

A nemzetközi egyezmény magasabb szintű, mint a helyi szabályok

Ezt átírhatja Magyarország és a fogadó ország között létrejött, kettős adóztatást elkerülő egyezmény, ami magasabb szintű, mint a helyi adótörvények.

A nemzetközi egyezményekben a legkevésbé fontos az állampolgárságod, sokkal inkább az, hogy fizikailag hol vagy. Hol van a családod, hol költöd a pénzed, hol van az állandó bázisod (pl bérbe adtad-e a magyar lakásod, vagy sem), vagy éppen hol vagy fél évnél többet. Ilyen sorrendben:

-állandó lakóhely

-létérdek központja

-szokásos tartózkodási hely (itt van az a bizonyos 183 nap, nade milyen időszakban kell ezt vizsgálni? Nem mindenhol a naptári évben!)

-állampolgárság

Ebben a cikkben korábban taglaltam, melyik mit jelent:

https://kmhconsulting.hu/adozas/mindenhonnan-dolgozom-sehol-sem-adozom/

Ez a sorrend tehát akkor fontos, ha olyan országba utazol, amivel van kettős adóztatást elkerülő egyezménye hazánkkal.(ez kb 80 országot jelent)

A valóság az, hogy nem tekinthetünk valakit adóügyileg hontalannak, sokkal inkább az, hogy több ország is belföldinek minősítheti az magánszemélyt, és akkor ki kell bogozni, hogy melyik jövedelme után melyik ország adóztat(hat).

Mert persze ez csak a joga, elvi lehetősége, nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott típusú jövedelemet meg is adóztatja egy ország, pl adhat rá adómentességet, kedvezményt.  

Sokszor a digitális nomádoknak, utazóknak sokkal egzotikusabb, távolibb országok a célpontjai, s lehet örülni, hogy sehol nem állok meg egy helyben, nincs ott lakóhelyem, sem tartózkodási helyem, nincs sehol adóztatás. Ilyenkor a Rád vonatkozó magyar szja törvényt kell nézni, ami -ahogy korábban említettem-úgy kezdődik, hogy a magyar állampolgár magyar adóügyi illetőségű és a teljes világjövedelmével Magyarországon adózik és részben figyelembe veszik, ha kinn adóztál.

A legbiztosabb bizonyíték az adóügyi illetőség vonatkozásában, ha az adóhatóságtól kérünk adóügyi illetőségre vonatkozó igazolást. (Ez Magyarországon az IGAZOL nevű nyomtatvány) Ha kiadja, akkor biztos lehetsz az ottani illetőségedben.

Nem tudom, hogy Shakira esetében van-e nemzetközi egyezmény Kolumbia és Spanyolország között, de úgy vélem kevés az az érvelés, hogy ő a világot járta és nem állt meg egy helyben spanyol otthonában. Ilyen könnyű adócsalási ügybe keveredni….

 

Ha ennél bővebben szeretnél hallani a nemzetközi adózást érintő alapdolgokról, online videós formában eléred  ITT:

katona-melinda

Köszönöm, hogy elolvastad.

Katona Melinda vagyok, regisztrált adótanácsadó, ex-NAV-os, coach, tréner.

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is.

Ha szeretnél többet olvasni a témában, iratkozz fel a hírlevelemre!

Az információ hatalom: aktuális információkat küldök Neked, így elsőkézből értesülsz az adóügyeidet érintő dolgokról.

Nem spam-elem tele fiókodat, havonta 1-2 levélre számíthatsz.

Tudod, hogy van egy segítőd az adózásban, hozzám bátran fordulhatsz! Nincs rossz kérdés, csak fel nem tett kérdés!

.