Barion Pixel

Nagyon sok kisvállalkozó választja az áfában az alanyi mentességet. A szolgáltató egyéni vállalkozók (akikkel én dolgozom) majdnem mindig.  

Viszont néhány dolgot helyre kell tenni az alanyi mentességgel kapcsolatban, mert azt tapasztalom, hogy sok a hiányosság ezen  téren.

1. Választani kell, nem adják automatikusan.

Aki év közben kezdi a vállalkozását, annak akkor, egyébként meg mindig december 31-ig.

2. Ki választhatja?

Az a belföldön gazdasági célú letelepedett (itt van a székhelye, telephelye), akinek a a vállalkozási tevékenységedből származó bevétele (pontosabban a termékértékesítés és a szolgáltatásnyújtás ellenértéke összesen)  12 M Ft alatt maradt előző évben és várhatóan idén is.

3. Áfáról mindig dönteni kell!

Egyéni vállalkozóként 2 adózási utat kell elkülöníteni a fejedben. Egyszer adózol szja vagy kata szerint. Másrészt adózól áfában.

12 M Ft- Ez éves értékhatár. Ha év közben kezded a tevékenységed, Neked nem ennyi az értékhatár, az áfát napok alapján kell meghatározni.

4. Az áfa teljesen másképp működik, mint a többi adó.

Éppen ezért nem mindenkinek az a jó, ha az alanyi mentességet választja. Mert a beszerzések áfája levonható. Ha sok a beszerzésed, mert Te alapanyagokból készítesz valamit és ezt adod el, azok áfája levonható, az eladások utáni áfa meg fizetendő. A kettő közötti különbözettel kell az állammal elszámolnod. 

Ha alanyi adómentes vagy, és sok a beszerzésed, nem tudod azok áfatartalmát levonásba helyezni.

5. Vannak olyan esetek, amikben NEM lehetsz alanyi mentes, akkor sem, ha egyébként az vagy.

Például:

$

tárgyi eszközt értékesítesz vállalkozóként

$

vagyoni értékű jogot átengedsz

$

határon átnyúló, fordított adózási ügyletben veszel részt

$

ha külföldre nyújtasz szolgáltatást nem magánszemélynek

$

terméket importálsz

$

a számlában adót hárítasz át a vevődre

$

10.000 eurót (2,5 millió forintot) meghaladó értékű közösségi beszerzésnél

6. Az alanyi adómentesség csak Magyarországra vonatkozik!

Ha külföldi partnerrel kerülsz kapcsolatba, meg kell vizsgálni, mi e helyes eljárási mód! Innentől kezdve Téged a különleges adózói körbe tartozónak hívnak.

Korábban írtam erről egy egész cikket, melyet itt elolvashatsz:

Néhány információt azért itt is kiemelek, mert ezekről általában tőlem hallanak először a vállalkozók:

 

    • Már akkor EU-s kereskedelmi kapcsolatba bonyolódsz, ha indítasz egy hirdetés a Facebookon vagy Google-n. Ők írek. A hirdetések utáni áfa Téged terhel, Neked kell erről áfa bevallást és összesítő nyilatkozatot beadni Magyarországon. Nem olyan bonyolult, 1-1 sort kell kitölteni.
    • Különleges adózói körösként, ha az EU-ból terméket szerzel be és ez éves szinten a 2,5 M Ft-ot nem haladja meg, nem kell itthon megfizetned az áfát. (Ha ilyen ügyleteid vagy terveid vannak, érdemes ennek alaposan utána járni, mert ez így nagyon leegyszerűsített módon van leírva)

7. Bizonyos közösségi ügyletekhez kötelező a közösségi adószám.

-A szolgáltatás igénybevételéhez (lásd FB, Insta, Google hirdetések) kell közösségi adószám. Ezt vagy az adószám kérésével egyidejűleg kéred meg, vagy utólag a 101E nyomtatványon, de mindig a közösségi ügylet ELŐTT!

-Föntebb említettem, hogy nem járhatsz el alanyi adómentesként, ha külföldre nyújtasz szolgáltatást nem magánszemélynek.

-Ha terméket szerzel be az EU-ból és a beszerzéseid értéke meghaladja a 2,5 M Ft-ot, akkor ezt a NAV-nál be kell jelenteni és innentől kezdve lesz közösségi adószámot, adót pedig Magyaroszágon fizetsz.

8. Figyelj oda a számlázásnál!

Ma Magyarországon 3 áfakulcs van: 5, 18 és 27%. 0% még véletlenül sem! Alanyi adómentesként a számláidat AAM-ként kell kiállítani, amikor alanyi adómentes minőségedben jártál el.

De például, ha szolgáltatást adtál külföldi adóalanynak,  a teljesítés külföldre esik, akkor Áfa tv. területi hatályán kívüli” számlát kell kibocsátanod.

Ahogy látod, az Áfa nem olyan egyszerű ügy, nagyon sok a főszabályon kívüli kivételszabály. Ha külföldi ügyleteket tervezel, érdemes szakemberrel konzultálnod előtte.

Meg a vállalkozás indítása előtt is jó, ha döntünk az áfád sorsáról. Ezért gyere a 2 órás vállalkozásindítási tanácsadásra.

Ha  pedig szeretnél többet hallani az áfáról, ezen belül is az alanyi adómentességről és a számlázás rejtelmeiről, ITT a helyed:maradt

katona-melinda

Köszönöm, hogy elolvastad.

Katona Melinda vagyok, regisztrált adótanácsadó, ex-NAV-os, coach, tréner.

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is.

Ha szeretnél többet olvasni a témában, iratkozz fel a hírlevelemre!

Az információ hatalom: aktuális információkat küldök Neked, így elsőkézből értesülsz az adóügyeidet érintő dolgokról.

Nem spam-elem tele fiókodat, havonta 1-2 levélre számíthatsz.

Tudod, hogy van egy segítőd az adózásban, hozzám bátran fordulhatsz! Nincs rossz kérdés, csak fel nem tett kérdés!

.