Barion Pixel

Hamarosan indul a Vállalkozó Start II. program, amely vissza nem térítendő támogatást biztosít, ha vállalkozást szeretnél indítani.

Kinek szól?

 • 18-64 év közötti magyar állampolgároknak
 • akinek van egy piacképes vállalkozási ötlete
 • aki főállásban vállalkozna (12+12 hónapig)
 • aki vállalja a képzést

Bővebben itt olvashatsz róla: https://ofa.hu/hu/programs/vallalkozo-start-ii-program-az-indulo-vallalkozasokert

Ha segítséget kérnél a pályázatban, írj nekünk: https://kmhconsulting.hu/kapcsolatfelvetel/

Az egyéni vállalkozás indítása izgalmas lehetőséget kínál az ember életében. Vonzó a vállalkozói szabadság képe és a siker lehetősége. Azonban, mielőtt belevágnál, fontos alaposan átgondolni bizonyos dolgokat, és meg kell hozni jó néhány döntést a vállalkozás előkészítése során. A pályázati lehetőség apropóján gondolkoztam el és ebben a cikkben összegyűjtöttem az öt+1 legfontosabb dolgot, amelyekre a leendő vállalkozónak figyelmet kell fordítania.

1. Célok és tervek

Az első lépés a vállalkozás indítása előtt a célok és tervek meghatározása. Kérdéseket kell feltenni magunknak, mint például: Miért szeretnék vállalkozást indítani? Milyen célokat szeretnék elérni vele? Mennyi időt és erőforrást vagyok hajlandó befektetni? Részletes üzleti terv készítése segíthet a vállalkozónak a célkitűzések meghatározásában és a tevékenységük strukturáltabbá tételében.

 

2. Piackutatás

Mielőtt elköteleznéd magad egy adott vállalkozási ötlet mellett, elengedhetetlenül fontos a piackutatás elvégzése. Tudtad, hogy ez a legfőbb oka, hogy a vállalkozások nem élik meg az 1. szülinapjukat?
Fel kell térképezni a kiválasztott iparág piacát, a versenytársakat és a potenciális vásárlókat. A piackutatás lehetővé teszi, hogy pontosabb képet kapjunk a vásárlói igényekről és elvárásokról, valamint segít kialakítani a termék vagy szolgáltatás egyediségét (mert gondolom nem tucatdologgal szeretnél kitűnni).

 

3. Pénzügyi tervezés

A pénzügyi tervezés az egyik legfontosabb aspektusa az egyéni vállalkozás indításának. Fontos meghatározni, hogy milyen költségekkel jár majd a vállalkozás indítása és működtetése, és hogyan finanszírozod azt. Különös figyelmet kell fordítani az induló tőkére, a folyamatosan felmerülő kiadásokra és tartalékot kell képezni az előre nem látható költségekre. Ezenkívül érdemes beszélni egy szakértővel vagy pénzügyi tanácsadóval, hogy segítséget kapj a pénzügyi terv kidolgozásában.
És természetesen beszélni kell az adónemekről, adózási módokról, vállalkozási formákról.

 

4. Jogszabályok és engedélyek

Mielőtt belevágnál az egyéni vállalkozásba, meg kell ismerned a Rád vonatkozó jogszabályokat és szabályozásokat. Különösen fontos az adózással, az engedélyekkel és a vállalkozás jogi kereteivel kapcsolatos információk megértése. Elengedhetetlen, hogy betartsd a vállalkozásodra vonatkozó törvényeket és előírásokat, és időben intézkedj az engedélyek beszerzésére.

$

Néhány jogszabály, amelyet minimum ismerni kell egy egyéni vállalkozónak:

 • evec törvény
 • szja törvény
 • kata törvény
 • áfa törvény
 • TB törvény
 • szocho törvény
 • adózás rendjéről szóló törvény
 • adóigazgatásról szóló törvény
 • a Rád vonatkozó helyi rendeletek és a tevékenységedhez kapcsolódhatnak más egyéb rendeletek is.
$

Hát igen, alaposan megfontolandó hogy az adótanácsadói vagy könyvelői díjon akarsz-e spórolni.

Ha szeretnél ezekről hallani, várlak a 2 órás vállalkozásindítási tréningen: https://kmhconsulting.hu/vallalkozasinditas-tanacsadas/

 

5. Vállalkozói készségek és erősségek

Az egyéni vállalkozás sikeres működtetéséhez szükségesek bizonyos vállalkozói készségek és erősségek. Érdemes áttekinteni a saját készségeinket és meghatározni, hogy miben vagyunk jók és hol vannak még fejlesztési lehetőségeink. Például kommunikációs készségek, problémamegoldó képesség, rugalmasság és kitartás mind olyan tulajdonságok, amelyek hozzájárulhatnak a vállalkozás sikeréhez.

 

+1. Mentor vagy szakértő támogatása

Az egyéni vállalkozás indítása és működtetése nehéz feladatot róhat Rád. Ezért fontos lehet, hogy keress mentort, szakértőket, vagy egy bátorító közeget akik segíthetnek és támogathatnak a munkádban. Egy mentor vagy szakértő tapasztalata és tudása segíthet elkerülni a tipikus hibákat, és irányt mutathat a sikeres vállalkozás felé.

 

Összegzés

Az egyéni vállalkozás indítása sok lehetőséget és kihívást tartogat. Ahhoz, hogy a vállalkozás sikeres legyen, alaposan át kell gondolni bizonyos dolgokat és készülni kell a kihívásokra.

A célok és tervek meghatározása, a piackutatás, a pénzügyi tervezés, a jogszabályok és engedélyek, a vállalkozói készségek és erősségek felmérése mind fontos lépések a vállalkozás előkészítése során. Emellett egy mentor vagy szakértő támogatása is nagy segítség lehet az úton.

Ha figyelembe vesszük ezeket az ötleteket és alaposan felkészülünk, akkor növelhetjük annak az esélyét, hogy sikeresen elindítsuk saját vállalkozásunkat.

Hajrá mindenkinek, aki úgy dönt, hogy belevág!

Ha szeretnéd a teljes mit tud rólam a NAV sorozatot videón megtekinteni:

Kapcsolatfelvétel

katona-melinda

Köszönöm, hogy elolvastad.

Katona Melinda vagyok, regisztrált adótanácsadó, ex-NAV-os, coach, tréner.

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is.

Ha szeretnél többet olvasni a témában, iratkozz fel a hírlevelemre!

Az információ hatalom: aktuális információkat küldök Neked, így elsőkézből értesülsz az adóügyeidet érintő dolgokról.

Nem spam-elem tele fiókodat, havonta 1-2 levélre számíthatsz.

Tudod, hogy van egy segítőd az adózásban, hozzám bátran fordulhatsz! Nincs rossz kérdés, csak fel nem tett kérdés!

.