Barion Pixel

Valami misztikum lengi körbe a 7-es adószámot vállalkozói körökben. A fejekben úgy él az adószámos magánszemély fogalma, mint a vállalkozás előszobája. Itt nincs próbaidőszak, meg szárnypróbálgatás, ez adózás, amit komolyan kell venni! Bár van olyan könyvelő, akitől nem ezt fogod hallani, de mindjárt megmutatom, hogy az adótörvények és a NAV gyakorlata nem ezt mutatják.

Ha inkább videón hallgatnád meg, amiről tudnod kell, KATT IDE:

Sok kisvállalkozói, kkv csoportban benne vagyok, szinte hetente látok olyan kérdést, hogy van egy jó ötletem, egy termékem, kisgyerek mellől csinálok ezt-azt, de még nem szeretnék vállalkozó lenni, jó lenne előtte kipróbálni, hogy működik-e, amit kitaláltam. 

Erre jönnek a remek tanácsok: legyél adószámos magánszemély, ami a köztudatban egyet jelent a 7-es adószámmal.

Javaslom, hogy adóügyekben ne a csoportokból és a Google-ből fogadj tanácsot, hanem erre szakosodott szakembertől. Ki legyen az? Olvasd el ezt a cikket is:

Jajj NEE!

hetes-adoszam-vallalkozas-2
Mondom az érveimet:
$

Régen valóban egy olyan metódus alapján hozta létre az adóhatóság az adószámokat, hogy azok „beszédesek” voltak: a különböző karakterekből látszódott a vállalkozási forma, az áfa-kör, a megyekód….Az adószámos magánszemélyek voltak a 7-essel kezdődő adószámúak. Ma már nem így van, az adószámokat már kissé más módszerrel képzik.

$

Nincs olyan, hogy kipróbálom magam egy tevékenységi körben és ha az beválik, akkor majd egyéni vállalkozó leszek!

Alaptézis: gazdasági tevékenységet adószám birtokában lehet végezni. Kivéve, amikor a törvény azt mondja, hogy nem kell hozzá adószám (pl. ingatlan bérbeadás-és szerintem ezzel ki is fújt a sor)

Rögtön három adótörvény is ezt támasztja alá:

A 2009. évi CXV. az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény 2.§ (1) így szól:

„Magyarország területén természetes személy

   • Üzletszerű
   • Rendszeres
   • Nyereség –és vagyonszerzés céljából
   • Saját gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott
   • Gazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként végezhet.”

Gazdasági tevékenység (szja, áfa törvény)=  a magánszemély a tevékenységet üzletszerűen, tartósan vagy rendszeresjelleggel folytatja, feltéve, hogy a tevékenysége ellenérték elérésére irányul vagy azt eredményezi és a tevékenység végzése független formában történik. (tehát nem munkaviszonyból szerzed)

Nem kell együttesen megfelelni. Egyszeri tevékenység is lehet gazdasági, ha ellenértéket eredményez. És pont ez, amit a NAV minősít.

Kétlem, hogy bárki, aki valami termék eladásával próbálkozik, vagy szolgáltatást nyújt nem szeretne megfelelni ennek a kívánalomnak, hogy ebből a tevékenységéből nyereségre szeretne szert tenni.

hetes-adoszam-vallakozas-3
És ezzel máris megvalósította fenti törvényi feltételt.
$

Lehet ez egy rendszeres tevékenység, de nem jön belőle nyereség.

$

Lehet ez egy egyszeri tevékenység is, ha abból nyereség származik.

És pont ez, amit a NAV minősít. És az óvatosság elve alapján el akarjuk kerülni, hogy a NAV számunkra negatív módon minősítsen, ugye?

A gond azzal van, hogy nincs egyértelműen, jól körülírtan meghatározva, melyik fogalom mit takar. Belátom, ez így nagyon szubjektív.

Könnyen belefuthat egy kísérletező kedvű magánszemély abba, hogy a NAV a tevékenységét akkor is gazdasági tevékenységnek minősíti, ha az csak egyszer valósult meg. Ezt az ügyet elbírálva, határozza meg a NAV.

Joggal mondhatod, OK, ezek az egyéni vállalkozók, én nem akarok egyéni vállalkozást alapítani! Ej az a sok vesződség, meg minimum Katát kell fizetnem… Csak csinálok néha-ezt-azt.

A rossz hír az, hogy ha Te gazdasági tevékenységet folytatsz, tehát üzletszerűen, nyereséget akarsz elérni és ezért Te a bőrödet viszed a vásárra, kockázatot vállalsz, akkor Te egyéni vállalkozó vagy.

És szokd meg, az adótörvényekben mindig vannak kivételek.

Az Szja törvény 3.§-a azt mondja, hogy nem egyéni vállalkozó az, aki

   • ingatlanbérbeadással vagy
   • magánszálláshely-szolgáltatással foglalkozik.
   • közjegyző
   • önálló bírósági végrehajtó
   • egyéni szabadalmi ügyvivő 
   • ügyvéd
   • szolgáltató állatorvos

Csak a fentiek azok, akiket nem tekintünk egyéni vállalkozónak, mindenki mást, aki rendszeresen ténykedik, vagy nyereséget akar elérni, azt igen.

Én senkinek nem javaslom, hogy adószámos magánszemélyként próbálgassa szárnyait, mert könnyen ráfázhat. Jegyezd meg, vállalkozásban nincs próbaüzem!

A vállalkozás alapítását, legyen az akár cég, akár egyéni vállalkozás, jól fel kell mérni, piackutatást kell végzeni, és arról dönteni melyik vállalkozási formát vagy adózási módszert választod.

Ha egyéni vállalkozó lennél, ajánlom figyelmedbe a vállalkozásindítási tréningemet, ahol 2 órában átvesszük azokat az elengedhetetlen témákat, és információkat, amelyek feltétlenül szükségesek a vállalkozói életedhez!

.