Barion Pixel

Sokszor látom az azt általános tanácsot az interneten: ha eleged van a magyar adóterhekből, alapíts céget Észtországban, mert az nagyon olcsó. Így gondoltam utánajárok az észt adózásnak.

Ehhez hiteles forrásnak (kezdésnek) az alábbit javaslom, 2023. 06. 18-án frissítették az oldalt:

https://learn.e-resident.gov.ee/hc/en-us/articles/360000721597-Estonian-tax-basics 

De nézzük, valóban jó ötlet-e Észtországban céget alapítani:

Az Észtországban működő digitális infrastruktúra és üzleti környezet lehetővé teszi, hogy külföldiek egyszerűen hozzanak létre vállalkozást az országban. Gyorsan és fizikai jelenlét tudsz céget létrehozni kinn. A bürokrácia minimális, a digitális fejlettség maximális.

A leggyakoribb cégforma a Kft vagy Zrt (OÜ). A cégalapításhoz kapsz egy e-residency státuszt, ami nem jelenti, hogy magánszemélyként „valódi” adóügyi illetőséged keletkezik Észtországban.(A cikkben úgy fogalmaznak, észt az adóügyi illetőséged, ha ott lakóhelyed van, vagy ha 12 hónapos periódusban 183 napnál többet tartózkodsz kinn, erről egy kicsit később ) Az e-residency csak egy digitális státusz.

Miért fontos ez?

A tényleges adóügyi illetőséged határozza meg, hol adózik a világjövedelmed. Észtországgal van kettős adóztatást elkerülő egyezményünk, abban meg van határozva, hogy milyen típusú jövedelem, mely országban adózik.

Magyar az adóügyi illetőséged a két ország között létrejött nemzetközi egyezmény alapján:

$

1. LAKÓHELY

ha Magyarországon van állandó lakóhelyed

$

2. LÉTÉRDEK

ha a legszorosabb gazdasági, családi, szociális, kulturális kapcsolataid Magyarországon vannak (ún. létérdek központja)

$

3. A 183 NAPOS SZABÁLY

ha Magyarországon szokásos tartózkodási helyed van (itthon ez egy naptári évben eltöltött 183 napot jelent)

$

4. ÁLLAMPOLGÁRSÁG

ha magyar az állampolgárságod

Ezeket ilyen sorrendben kell levezetni. Tehát ha magyar az állandó lakcímed, akkor már pusztán az megalapozza magánszemélyként a magyar adóügyi illetőséged, tehát a világ bármely pontjáról szerzett jövedelmed itthon adózik. Nem olyan egyszerű azért észt adóügyi illetőségre váltani.

Ez magánszemélyként fontos lesz Neked, ha fizetést veszel fel az észt cégedből, vagy osztalékot veszel ki az észt cégből. Felhívom a figyelmet, hogy az osztalék tipikusan olyan dolog, amelynek adóztatását mindkét ország viheti.

A céged azt észt lesz, azt tiszta sor, mivel ott alapítottad.

Azonban ha Te ugyanúgy Magyarországon élsz és dolgozol, csak névlegesen lett céged Észtországban, akkor nagy valószínűséggel telephelyed keletkezik ezáltal Magyarországon, így az itt megtermelt nyereséget a magyar állam adóztatja.

Ez egyértelműen le van írva a kettős adóztatást elkerülő egyezményben. Ezek az egyezmények az OECD modellegyezményt követik.

Ez magyarázza, hogy mi a telephely (nagyon leegyszerűsítve):
egy állandó bázis, üzleti hely ahol a vállalkozási tevékenységet akárcsak részben is kifejtik. Nem kell tehát külön irodát vagy helyet ilyen címkével ellátnod, vagy bejegyeztetned ahhoz, hogy megvalósulhasson a telephely létrejötte.

Néhány általános számadat az észt adózásban:

  • a társasági adó mértéke 20 % , csak akkor, ha a társaság osztalékot oszt, nade nem pénzt akarsz kivenni a vállalkozásodból? (egyébként Magyarországon a tárasági adó 9%, a kisvállalati adó 10 %)

Magánszemélyként kinn már nem kell leadóznod az osztalékot. De figyelj a nemzetközi egyezmény szerint is lehet magyar adókötelezettséged!

  • az igazgatói díjat 20% jövedelemadó és 33% szociális adó terheli
  • éves 40 ezer euró fölötti bevétel esetén áfa regisztráció is kell

Összességében véve nem tűnik olyan kifizetődő ötletnek csak azért létrehozni egy céget Észtországban, hogy az adózással jobban járjunk vagy kikerüljük a magyar adórendszert.

Sőt, mivel mindkét országban kell adózni, két szakértőre van szükséged, egy észtre és egy magyarra.

Azt tudom tanácsolni, amit a fent említett weboldalról másoltam ki:

Never rely on general advise, however, when it comes to taxation. International taxation rules may be complex and are dependent on the specifics of your business activities and location.

Maradt még kérdésed? Írd meg nekem:

katona-melinda

Köszönöm, hogy elolvastad.

Katona Melinda vagyok, regisztrált adótanácsadó, ex-NAV-os, coach, tréner.

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is.

Ha szeretnél többet olvasni a témában, iratkozz fel a hírlevelemre!

Az információ hatalom: aktuális információkat küldök Neked, így elsőkézből értesülsz az adóügyeidet érintő dolgokról.

Nem spam-elem tele fiókodat, havonta 1-2 levélre számíthatsz.

Tudod, hogy van egy segítőd az adózásban, hozzám bátran fordulhatsz! Nincs rossz kérdés, csak fel nem tett kérdés!

.