Barion Pixel

Szeretnél segíteni az embereknek?

Coach, pszichológus, tréner, mediátor, facilitátor, családállító, mentálhigénés szakember vagy? Esetleg ThetaHealinggel vagy Access Bars kezeléssel foglalkozol?

Először is gratulálok, hogy segítő szakemberként a célod, hogy a hozzád fordulók kitaláljanak a problémáik útvesztőjéből!

Ehhez először is ki kell alakítani a saját praxisodat, az pedig a vállalkozásod megindításával kezdődik!

Jómagam is life coach, tréner vagyok. És adótanácsadó.

Pontosan tudom (hiszen én is átmentem rajta), hogy mennyi mindent kell menedzselned egyszerre, hogy egy segítő praxist elindíts.

Ott van a marketing, a honlap, az online felületek, a vevőszerzés, a közösségépítés, blogcikkek írása, az irodabérlés…. Egyszemélyes vállalkozásként mindenbe bele kell folynod és bele kell valamelyest tanulnod.

És ott van egy ennél szárazabb, zordabb, földhözragadtabb téma: az adózás, a vállalkozásindítás kérdései.

Sokan alapból félnek belenyúlni. Pedig egy egyszemélyes, szolgáltató jellegű egyéni vállalkozásnál nem olyan bonyolult. Persze nekem, ex-navosként ez természetes volt, hogy ezt is magam intézem, de az utóbbi időben együtt dolgoztam jónéhány pszichológussal és coach-csal, akik maguk intézték adóügyeiket és egy-egy kérdésben fordultak hozzám, ha elbizonytalanodtak. De hidd el, ügyesek voltak, és ha van némi affinitásod alapból a pénzügyekhez, netán közgazdász diplomád van, akkor átláthatóvá válik számodra is.

Amire figyelj: még a vállalkozásod indítása előtt van jó pár átgondolandó téma. Ezekhez szeretnék néhány támpontot adni.

1. El kell döntened, hogy kata alatt vagy szja alatt adózol-e

Jelenleg egy olyan egyéni vállalkozónak, aki az idejét, szellemi kapacitását és a segítő módszerét bocsátja áruba, tehát nincsenek magas költségei, és éves bevétele 12 M alatt marad (ez erősen sanszos), annak érdemes a KATA adózást választania.

Előnyei:

$

alacsony adóterhelés

$

kiszámítható, fix adózás

$

egyszerű adminisztráció

$

évente egy bevallás

$

webes ügysegéden, további nyomtatványok nélkül indítható, szüneteltethető, megszüntethető

Hátránya:

$

adókedvezményeket nem tudod kihasználni (kár lenne nagy összegű családi adókedvezményről lemondani! ez jelentős összeg több gyermeknél, ha a párod sem tudja kihasználni)

$

ha egy nagy megrendelőd van, az adóteher nagyon megemelkedik (bár segítő szakmánál nem ez a jellemző)

$

különböző jogosultágokra (pl a nyugdíjra) alacsony lesz az alapod

$

a jövedelemigazoláson az előző évi bevételed 60%-a szerepel, így a pályázatokon, banki hiteleknél annyira nem szeretnek Veled tárgyalni...

2. Amit el kell döntened: kérsz-e alanyi mentességet ÁFÁ-ban

Ha megfelelsz a KATA feltételének, hogy 12 M Ft alatt van az éves bevételed, akkor  nagy valószínűséggel megfelelsz az ÁFA alanyi mentesség feltételének is. FONTOS! Ez a két értékhatár nem keverendő! Bár jelenleg az értékhatár megegyezik, ezért a fejekben is összemosódik. De ez kettő! Az egyik ÁFA, a másik KATA. Kissé a számításuk és kezelésük is más.

Az alanyi Áfa mentesség  nem jár automatikusan. Ha kéred, nem leszel áfás adózó. Ha nem kéred, akkor áfázol és áfa bevallást is kell benyújtanod. (megjegyzem, hogy bizonyos esetekben, külföldi kapcsolatokban alanyi mentesként is kell áfa bevallás)

Szolgáltató szektorban, ahol jellemzően nincs beszerzés, érdemes áfa mentességet kérni.

3. Amit el kell döntened: lesznek-e külföldi kereskedelmi kapcsolataid.

Ha igen, közösségi adószámot is kell kérned a magyar mellé. Ezt később bármikor kérheted.

Ha katás, alanyi mentes vállalkozó szeretnél lenni, bejelentkezel az adóhatósághoz, megtanulod a számlázást, bekötöd az online számlaadatszolgáltatásba, vezeted a bevételi nyilvántartásod, évente egyszer beadod a kata bevallásod. Sematikusan ennyi, ha minden flottul megy. Nincs alkalmazottad, nem szünetelsz, csak szépen, magadban dolgozva segíted a hozzád forduló magánszemélyeket.

És itt jön még a nagy kérdés: akkor most kell könyvelő vagy nem? (szegény könyvelők a hajukat tépik ilyenkor..

Én azt mondom, ha van hozzá affinitásod, Katás vagy, alanyi áfa mentes vagy, nem variálsz a vállalkozásodon, amúgy is minden ügyed online intézed, akkor nagy valószínűséggel a vállalkozásod ilyen típusú ügyeit is tudod majd kezelni. Mint fentebb írtam, vannak önjáró ügyfeleim.

Nekik találtam ki a mentor programot. Van, aki nagyon fél, hogy bármilyen adózással kapcsolatos dologba belefogjon. Ők igényelhetik a havi könyvelést.

De mindenekelőtt, javaslom, hogy a vállalkozásindítási gyakorlati útmutatómat beszéljük át egyéni konzultáció keretében.

Ha úgy érzed, tudunk együtt dolgozni, olvass ezekről a lehetőségekről bővebben itt: