Barion Pixel

A KATA 2022-es felforgatása óta, az elszabadult infláció hatására és talán a pandémia alatti világnézet megváltozásának hatására, egyre többekben felmerül, hogy elhagyják Magyarországot vállalkozóként. Vagy fizikailag is, vagy csak adózási szempontok miatt.

Olvasgatnak ezt-azt az interneten, fórumokon vagy különböző csoportokban és azt gondolják, hogy ez egyszerű. Valójában a nemzetközi adózás olyan komplex feladat, amin könnyű elcsúszni és sok dolgot kell benne összekombinálni. Olvass csak el egy nemzetközi egyezményt…

Mielőtt meghozol egy ilyen nagy döntést, hadd segítselek meg néhány szemponttal, amit érdemes átgondolnod.

Hol fogsz tevékenykedni?

Az egyik nagy ötlet, amivel gyakran találkozom: alapíts céget Észtországban, vagy legyél vállalkozó Ausztriában, vagy Szlovákiában.

De ha csak névlegesen alapítasz vállalkozást egy másik országban, pusztán azért, hogy az adózással jobban járj, sajnos ki kell ábrándítsalak.

Igen, vannak országok, ahol pofonegyszerű céget létrehozni, vagy vállalkozóbarát az ország szemlélete, esetleg alacsonyabb az adókulcs. De ha a vállalkozásod székhelye egy adott országban van, az az ország is adóztat, és az az ország is, ahol a tevékenységed végzed a nyereséghez való hozzájárulás arányában.

Ugyanis, telephelyed keletkezhet a hazádban. Ha ott van egy állandó (időben és térben) helyed, ahonnan a vállalkozásod tevékenységét akárcsak részben is végzed, az telephely, és az adózásra a hazád is igényt tart.
Ez nem kettős adóztatás, csupán megosztod a nyereséged a két ország között. A kettős adóztatást elkerülő egyezményeink ezeket egyértelműen tartalmazzák.

Tehát nyertél rögtön 2 adóbevallást és adminisztrációs terhet, két könyvelőt vagy adótanácsadót.

Mert a többiek azt mondták…

Ahogy az elején is említettem, vannak információk, amik a neten felkapottá válnak és mindenki azt fújja, anélkül, hogy szakmai oldalról meghallgatná. Igen, a nemzetközi adótanácsadás nem az ingyenes kategória, cserébe sok bosszúságtól kíméled meg magad.

Az osztalék adózása

Azért (is) alapítasz céget, hogy abban nyereséget termelj. A nyereséget pedig előbb-utóbb szeretnéd magánszemélyként a zsebedben látni, és osztalékot veszel fel.
Az osztalék tipikusan az, amelyenek a céged székhelye és a Neked, int magánszemélyek az illetőség országa is adóztathat, még akkor is, ha van kettős adóztatást elkerülő egyezményünk az adott országgal.

A magyar TAO és KIVA alacsony adókulcsú

Nem biztos, hogy megéri külföldön csak az adózás miatt indulni, a magyar társasági adó vagy a kisvállalati adó igen kedvező mértékű, sőt a társasági adó itt a legalacsonyabb az EU-n belül. Azt pedig át lehet számolni, hogy itthon cég esetében melyik adónemmel járnál jobban, mert mindkettő más elven működik.

Két ország két költség

Az első pontban említettem, hogy székhely, és telephely is szóba jöhetnek az adózás során. Így két országban szükséged lesz segítségre, könyvelőre, tanácsadóra. Mivel mindenki a saját országának adójogát, adminisztációját ismeri. Ez a költségeid növekedését jelenti.

Információcsere történik

A világ nemcsak abban fejlődik, hogy egyre több ötlet merül fel a vállalkozói fejekben, ezeket lekövetik a hatóságok is. Az országhatárokon átnyúló ügyletek miatt egyre több ország biztosít egymásnak folyamatos és automatikus információcserét. Az EU összes tagállamával így van.

Igaz lassan jönnek az adatok, de jönnek. Magyarországon 5 éve az elévülési idő, amelyet bármikor ellenőrzés alá vonhat az adóhatóság.

Én úgy érzem, sokszor hirtelen és érzelmi döntsek állnak amögött, hogy valakiben felmerül a külföldi cégalapítás. Elege van a magyar adó-és mi ki tudja milyen rendszerekből. És félinformációkra alapozva igyekeznek dönteni. Azért lássuk be, hogy egy felelős vállalkozó nem így dönt…

Maradt még kérdésed? Írd meg nekem:

katona-melinda

Köszönöm, hogy elolvastad.

Katona Melinda vagyok, regisztrált adótanácsadó, ex-NAV-os, coach, tréner.

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is.

Ha szeretnél többet olvasni a témában, iratkozz fel a hírlevelemre!

Az információ hatalom: aktuális információkat küldök Neked, így elsőkézből értesülsz az adóügyeidet érintő dolgokról.

Nem spam-elem tele fiókodat, havonta 1-2 levélre számíthatsz.

Tudod, hogy van egy segítőd az adózásban, hozzám bátran fordulhatsz! Nincs rossz kérdés, csak fel nem tett kérdés!

.