Barion Pixel

Az adók jelentik a legfőbb bevételt az állam számára,  fontos, hogy mindenki befizesse a rá vonatkozó részt. Az adó nemcsak az államháztartás egyensúlyára törekszik az állami kiadások fedezésével, hanem akár újraosztásos szerepe is lehet például szociális juttatások formájában. Akármit is csinálsz, mindenképpen adóznod kell utána.(persze mindig vannak kivételek) De hogyan fizetheted ki az adókat a NAV számára? Megmutatom a lehetőségeket!

Az adó befizetése előtt…

A befizetésnél figyelj arra, hogy a vám, az adók, és az egyéb fizetési kötelezettségek mindenképpen a megfelelő államháztartási számlára érkezzenek. Minden adónemnek külön számlaszáma van! Emellett a pótlékokat, a bírságokat és az ide kapcsolódó befizetéseket másik számlára kell fizetni forintban. 

Mindenképpen figyelj arra, hogy a befizetések esetén tüntesd fel a közleményben az adószámod vagy az adóazonosító jeled. Ha pedig vámfizetési kötelezettséged keletkezik, akkor a VPID és a határozat számának is feltüntetésre kell kerülnie.

Mi történik, ha nem írod bele a közleménybe az adószámod vagy az adóazonosító jeled? A NAV így is meg fogja kapni a befizetésedet, azonban ebben az esetben kénytelenek manuálisan kikeresni, hogy hová is tartozik az az összeg. Az automatikus hozzárendeléshez képest ez nyilvánvalóan lassabb, így eltarthat néhány napig, míg megjelenik az adófolyószámlán a befizetésed. 

A közlemény rovatba az azonosítódon kívül felesleges kisregényt írnod, hogy mire szánod a befizetésed, meg mit szeretnél vele letudni. Egyrészt a könyvelés automatikus, ha megtalálja az azonosítódat, másrészt, hogy az elévülést elkerüljék, mindig a legkorábbi esedékességű tartozásba számítják bele a befizetésed.

Pl. 2022 decemberében befizetnéd a 2022. május 20-i kötelezettséged 10 e Ft értékben, de volt 2019-ről is még tartozásod 4000 Ft, akkor a befizetett összegből 4000 Ft a 2019-es tartozást „tudja le”, a maradék 6000 Ft, pedig a 2022-es tartozásból. Így marad még mindig 4000 Ft befizetnivalód a 2022.május 20-ból.

Rövid összegzés a lehetőségekről

Ahhoz, hogy jobban átlásd az opciókat, csináltam egy rövid összegzést a különféle befizetési módokról és azok rövid magyarázatával. 

Íme, ezek azok:

$

ÁTUTALÁS

belföldi számláról (pénzforgalmi vagy fizetési) tudsz átutalást indítani, vagy akár az Azonnali Fizetési Rendszert is használhatod.

$

BANKKÁRTYÁS FIZETÉS

    • online: amennyiben online kártyás fizetést használnál, úgy az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszeren (EFER) keresztül van erre lehetőséged a VPOS terminálon keresztül.
    • személyesen: ha pedig személyesen fizetnéd be az adót kártyás fizetéssel, akkor az ügyfélszolgálatokon kihelyezett POS-terminálokon teheted meg.
$

HÁZIBANKOS ÁTUTALÁS

ez már egy ismeretlenebb, de mégis létező módszer. Bizonyos bankok (MKB és UniCredit Bank) ugyanis rendelkezik az EFER-hez csatlakozással, így használhatod a házibankfelületét az adó befizetésére.

$

CSEKK

készpénzátutalási megbízás, ami tulajdonképpen a leghagyományosabb módszer.

$

ÁTVEZETÉS

$

EGYÉB SPECIÁLIS MÓDOK

Ahogy láthatod, számos lehetőséged van az adók kiegyenlítésére. Most pedig jöjjön ezek részletesebb kifejtése, hiszen a rövid összegzésből nem minden derül ki. Nézzük is meg!

Átutalással fizetnéd ki az adóidat?

Talán a legegyszerűbb befizetési módszer, hiszen kényelmesen, akár a kanapén ülve is befizetheted az adók befizetését. Amennyiben többféle kötelezettséged is van, úgy a pontos átutalási adatokat (számlaszám és számla neve) megtalálhatod a NAV honlapján. Ide kattintva érheted el!

Az AFR-nek köszönhetően ma már sokkal könnyebb nyomon követni a pénz útját. A 10 millió forint alatti utalások ugyanis a nap 24 órájában 5 másodperc alatt teljesülnek, ráadásul még visszajelzést is kapsz erről (és a nem teljesülésről is). Emellett az AFR miatt lehetőség van arra, hogy számlaszám nélkül, csupán a telefonszám, e-mail cím, az adóazonosító vagy az adóazonosító jel (másodlagos azonosítók) megadásával indíts utalást. Ez viszont csak akkor működik, ha a célszámla másodlagos azonosítói hozzá lettek rendelve a számlaszámhoz.

FONTOS! A NAV számlaszámaihoz azonban nincsenek másodlagos azonosítók rendelve, így ez az opció nem működik. A NAV számára történő utalás esetén csak az 5 másodperces utalás és a sikerességről történő visszajelzés érvényesülnek.

Így tudod használni a bankkártyás fizetési lehetőséget!

Két lehetőséged van ebben az esetben az adó befizetésére: POS- és VPOS-terminálon történő befizetés. A kettő közötti különbség az, hogy a POS-terminál csak személyesen használható a NAV ügyfélszolgálatain, míg a VPOS-terminál csak online. A részletes tájékoztató füzetet ide kattintva érheted el.

Kik és mit fizethetnek így?

$

A természetes személyek (magánszemélyek) bármilyen adó megfizetését intézhetik POS- vagy VPOS-terminálon keresztül a saját nevükkel, vagy megbízott útján. A kártyát azonban más nem használhatja, csak a saját tulajdonosa.

$

A nem természetes személyek, azaz a gazdasági társulások, cégek és vállalkozók viszont csak bizonyos tételeket fizethetnek meg bankkártyával. Ehhez itt találsz részletes útmutatót.

$

Emellett a POS-terminálra befizethetnek a végrehajtás alatt álló adózók, illetve az árverési vételárat és a vételár-előleget is be lehet így fizetni.

A ritka házibankos átutalási megoldás

Hogy miért is olyan ritka? A házibank megoldáshoz egyelőre csak az MKB BANK Zrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt ügyfelei juthatnak hozzá, hiszen csupán ezek a szolgáltatók csatlakoztak a lehetőséghez. 

Ebben az esetben az eBEV-portálon találod az EFER menüpontot, ahol válaszd ki a „Megbízási csomagok” opciót. Ezután összeállíthatod a megbízási csomagot, ahol fontos, hogy beállítsd a „Házibankos” értéket. Amennyiben meghatalmaztad a képviselődet az EGYKE-adatlapon, úgy ő is elindíthatja a befizetést.

Csekk, mint a régi szép időkben

Ehhez nem kell különösebb információkat hozzáfűznöm, hiszen mindenki ismeri a sárga csekkeket. Annyit azonban mégis, hogy hogyan igényelheted a postai befizetéshez szükséges csekket.

$

Telefonon keresztül: NAV infóvonal a 1819-es hívószámról, 3-mas menüpontot kiválasztva

$

Online letölthető, papír alapú csekk: Ide kattintva igényelheted, és ezt csak a postán tudod befizetni.

$

Online letölthető, de ÁNYK-val kitölthető elektronikus csekk: Ide kattintva érheted el. Töltsd ki az Általános Nyomtatványkitöltő Rendszerrel (ÁNYK), majd ezt ügyfélkapus azonosítással küldd be a NAV-hoz. (De ha inkább kinyomtatnád, akkor postán is elküldheted.)

$

Személyesen, a NAV ügyfélszolgálatokon.

Átvezetéssel is lehet!

Túlfizetésed van egy másik adónemen? Nyújtsd be az ONYA-ban vagy az ÁNYK-ban elérhető ATVUT17 jelű nyomtatványt. Adóvisszatérítéssel élnél? Akkor pedig a bevallás ‘170-es lapját kell kitölteni ahhoz, hogy a pénzt átvezessék a megfelelő helyre.

Milyen egyéb, speciális módok vannak még?

Vagyonszerzési illeték esetén a járási hivatal házipénztárába fizethető be az összeg készpénzzel. Külföldről, devizában történő utalás esetén kattints ide a részletes leíráshoz! Illetve még annyit tudnod kell, hogy rózsaszín csekken nem fizetheted be az adót, különben a NAV visszautalja azt a részedre, és így a befizetés sem teljesül! Érdemes erre odafigyelni.

Maradt még kérdésed? Írd meg nekem:

katona-melinda

Köszönöm, hogy elolvastad.

Katona Melinda vagyok, regisztrált adótanácsadó, ex-NAV-os, coach, tréner.

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is.

Ha szeretnél többet olvasni a témában, iratkozz fel a hírlevelemre!

Az információ hatalom: aktuális információkat küldök Neked, így elsőkézből értesülsz az adóügyeidet érintő dolgokról.

Nem spam-elem tele fiókodat, havonta 1-2 levélre számíthatsz.

Tudod, hogy van egy segítőd az adózásban, hozzám bátran fordulhatsz! Nincs rossz kérdés, csak fel nem tett kérdés!

.