Barion Pixel

Az átalányadó 2022-es kedvező átalakításával és a Kata adózás egyre erőteljesebb szigorításával, az egyéni vállalkozók egy körének el kell gondolkoznia, hogy adózási módot vált, optimalizálja az adófizetési kötelezettségét.

Korábbi cikkem a kata és az átalányadózás alternatíváját taglalta:

Az átalányadó még mindig a kis-közepes egyéni vállalkozások lehetősége. Ugyanis 24 M Ft-os éves bevételig választható. (kiskereskedőknél 120 M Ft)

Ebben a cikkben azt veszem sorra, kinek lehet érdemesebb átállni az átalányadózásra. Ez az adózási mód elveiből levezethető általános tájékoztatás, nem helyettesíti a konkrét ügy adókalkulációját.

Nézzük akkor, kinek ajánlatos az átalányadózásról elgondolkodni:

Akinek a KATA már nem jó

Nem tudjuk ugyan még pontosan a 2023-as kata változásokat, de valószínű, hogy egyes tevékenységeket kivesznek a kata alól. A kisadózóknak létrehozott kedvező adózási formát annak idején azért hozták létre, hogy az igazán kicsiben működő vállalkozókat segítsék, így tűzzel-vassal keresik azokat, akik vélhetően munkaviszony és járulékfizetés helyett alkalmazzák így az embereiket. Ezt az egy kifizetőtől kapott 3 M Ft bevételi korlátozással próbálták eddig kiszűrni.

Így ha Te vállalkozóként 1-2 nagy megrendelővel, (akik leginkább cégek szoktak lenni) dolgozol, valószínűleg ki leszel szorítva a katából.

Még akkor is, ha bizonytani tudod a Kata törvényben felsorolt kritériumokat, hogy nem leplezett munkaviszony történik…

Kitekintésként mutatom ezeket (a kép vállalkozásindítási útmutató diasoromból származik):

Szóval, ha nagy volumenű, jól hozó megrendelésid vannak, vagy kapcsolat vállalkozásba számláztál be,  javaslom az átalányadó tanulmányozását. Lehet fájni fog, mikor meglátod, hogy a jól tervezhető és egyszerű kata adófizetés helyett mekkora adó-és járulékteher lesz a vállalkozásodban……

Gondolkozz és lépj időben! Beszéljük meg a lehetőségeidet:

Aki másodállásban egyéni vállalkozó, és kicsiben nyomja

Ez azt jelenti, hogy van összesen, legalább 36 órás (egy vagy több) munkaviszonyod vagy nappalin tanulsz.

Ez azért jó Neked, mert a járulékot már megfizetik utánad, így a Tb törvény nem követeli meg a járulékminimum megfizetését. (emlékeztetőül: a főállású EV-nek, legalább a minimálbér/garantált bérminimum után meg kell fizetnie maga után a járulékokat)

Ha pedig a vállalkozást azért kezdted el egy munka mellett építeni, hogy majd egyszer kiteljesedj, bizony jól tetted! Valószínűleg még nem termelsz annyi bevételt, hogy ebből megélj (ezt értettem a kicsiben nyomod alatt), így az átalányadóban valószínűleg az adó alól mentesített értékhatár alatt maradsz. Ez:

$

általános tevékenységek esetében 2 M Ft bevétel (=1,2 M Ft jövedelem)

$

törvényben meghatározott tevékenységek esetében 6 M Ft bevétel (=1, 2 M Ft jövedelem)

$

kiskereskedők esetében 12 M Ft bevétel (=1,2 M Ft jövedelem)

Hogy jöttek ki ezek a számok?

Úgy, hogy a bevételből levonható, törvényben megadott költséghányadok eltérnek egyes tevékenységeknél.

Alapeset: bevételed 40%-át levonhatod költségként

Vannak olyan tevékenységek, amiknél ennek dupláját, 80%-ot enged meg a törvény levonni, csakis akkor, ha kizárólag ezeket a tevékenységeket végzed, nem 80-és 40%-osat vegyesen.

Ezek:

$

mezőgazdasági, erdőgazdálkodási,bányászati és feldolgozóipari termék-előállítás, építőipari kivitelezés

$

mezőgazdasági, betakarítást követő szolgáltatás vadgazdálkodáshoz kapcsolódó szolgáltatás, erdészeti szolgáltatás és zöldterület-kezelés

$

halászati szolgáltatás halgazdálkodási szolgáltatás

$

feldolgozóipari szolgáltatás a bérmunkában végzett szolgáltatás és az egyéb sokszorosítás kivételével

$

építőipari szolgáltatás

$

ipari gép, berendezés, eszköz javítása ,gépjárműjavítás személyi, háztartási cikk javítása,épületgépészeti berendezések javítása

$

a taxis személyszállítás ,személygépjármű kölcsönzése vezetővel egyéb máshová nem sorolt szárazföldi személyszállítás, közúti áruszállítás

$

számítógép, kommunikációs eszköz javítása

$

fényképészet

$

textil, szőrme mosása, tisztítása, fodrászat, szépségápolás, hobbiállat-gondozás

$

a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet alapján folytatott vendéglátó tevékenység

Ha pedig kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végzel, akkor a bevételed 90%-át vonhatod le költségként. Ide értve a 479102 Csomagküldő, internetes kiskereskedelmet is.

Webshopot üzemeltetők

A fentiekből következik: aki kizárólag webshopot üzemeltet, azaz csomagküldő, internetes tevékenység a vállalkozásának az egyetlen tevékenységi köre, semmi más, a bevételének 10%-a után adózik.

Ha mindezt egy főállás mellett üzemelteted, akkor éves 12 M Ft-os bevételig adót, és járulékokat sem fizetsz! Ha van kapacitásod, és termékek, amiket szívesen értékesítenél, akkor hajrá!

Akinek kevés a költségszámlája

Ahogy látod, a törvény a számla nélküli költséglevonás tekintetében elég megengedő. (nem kell számlákat gyűjtögetni előírás szerint, de a későbbi kellemetlenségek elkerülése miatt mindig kérj számlát a beszerzéseidről!)

Vannak olyan tevékenységek, tipikusan ilyen a szolgáltatást nyújtók: tanácsadók, trénerek, coach-ok, ügynökök stb, akiknek jellemzően nincsenek költségeik, beszerzéseik.

Egyéni vállalkozó házaspár sok gyerekkel

Nem sűrűn látok olyat, hogy egy pár mindkét tagja vállalkozást visz. Jellemzőbb, hogy az egyiknek van egy fix állása (amiben a gyereke után járó adókedvezményeket igénybe veszi), a másik tag pedig viszi a vállalkozását szja adókedvezmények nélkül.

Ha nem tudod, milyen szja kedvezményeket vehetsz igénybe, javaslom ezt a cikket:

Ha úgy adódott, hogy mindketten vállalkozók vagytok, és 3 vagy több gyermeket neveltek (220 ezer Ft/gyerek/hó csökkenthető az adóalap, az 3 gyereknél egyévben 7920 ezer Ft), érdemes szja alatt adózó egyéni vállalkozónak lenni. Katásként ugyanis nem tudsz szja adókedvezményeket kihasználni. 

Átalányadózó egyéni vállalkozóként a mentesített rész fölötti szja kötelezettséged akár 0-ra is csökkenthető nagy mértékű adókedvezményekkel. Sőőőt, ha nics annyi szja alap, amiből a családi adókedvezményt ki tudnád maxolni, a a maradék 15%-a átfordul járulékkedvezménybe,  így a fizetendő járulékod is csökken.

Ha a fentiek alapján elgondokodnál az adód optimalizálásán várlak szeretettel egy konzultáción:

katona-melinda

Köszönöm, hogy elolvastad.

Katona Melinda vagyok, regisztrált adótanácsadó, ex-NAV-os, coach, tréner.

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is.

Ha szeretnél többet olvasni a témában, iratkozz fel a hírlevelemre!

Az információ hatalom: aktuális információkat küldök Neked, így elsőkézből értesülsz az adóügyeidet érintő dolgokról.

Nem spam-elem tele fiókodat, havonta 1-2 levélre számíthatsz.

Tudod, hogy van egy segítőd az adózásban, hozzám bátran fordulhatsz! Nincs rossz kérdés, csak fel nem tett kérdés!

.