Barion Pixel
A NAV-nál eltöltött több mint egy évtized alatt döntően folyószámlás voltam (ahogy ma mondjuk: adószámla), volt idő, hogy a központi irányításban több mint 8 millió adószámla működéséért voltam felelős.

Becsípődésem, hogy az adószámlák legyenek rendben (nem csak nekem, az adóhatóságnak is☺), így minden ügyfélkapcsolat nálam azzal kezdődik, hogy azt megnézzük és ha szükséges, rendezzük.

Minden adózónak, de legalábbis azoknak, akik végeznek valamilyen gazdasági tevékenységet, ismerniük kellene a saját adószámlájuk tartalmát és időnként ránézni, minden rendben van-e. Az adószámla lekérdezéshez ebben a cikkben adtam segítséget:
Ebben a cikkben az adószámla értelmezését mutatom meg, illetve néhány támpontot a rendezéséhez. (Korábban már írtam cikket az Adóvilág című folyóiratba ezzel kapcsolatban.)

Néhány alapelv az adószámlához

1. Az adószámlán a kötelezettségeket és befizetéseket adónemenként tartja nyilván az adóhatóság.

Minden adónemnek külön száma és számlaszáma van. Az első tehát, amire figyelj: mindig a megfelelő számlaszámra utalj. Ezeket aktuálisan a NAV honlapján megtalálod (időnként változnak az adótörvények változásával).

Az a jó, ha minden adónem egyenlege 0-t vagy (adóelőleget fizető egyéni vállalkozóknál, ingatlanbérbeadóknál év közben) túlfizetést mutat. 

Szerencsére ma már a NAV nem adónemenként, hanem a folyószámla össz-egyenlegére vonatkozó adatokat tekinti a szankcionálás alapjának. Ezt hívjuk nettó adótartozásnak.

Tehát, ha véletlenül rossz számlaszámra utaltál, nem lesz késedelmi pótlékod, mert a túlfizetés ott van egy másik adónemen és az össz-egyenleg így nulla.

2. Az adószámlának két oldala van.

A jobb oldalon vannak a pénzmozgások (befizetések, kiutalások), a bal oldalon a kötelezettségek (bevallás adatok, előírások).
Érdekesség: a + és a- itt pont fordított értelműek! Ennek oka, hogy az adószámlát az állam oldaláról értelmezve kell tekinteni: a + jelenti a tartozást, a – a túlfizetést!
tartozas-tulfizetes-adoszamla-4

3. Mindig adóévekben gondolkodunk.

Az adóév magánszemélyeknél január 1-tól december 31-ig tart. Ezt követi az adószámla is. Évenként lezárják, és az előző év december 31-én meglévő tartozást vagy túlfizetés a következő évben nyitótételként látod.

Például ezen az adószámlán minden adónemen van nyitótétel, ami az előző év végi adatok áthozatala:

tartozas-tulfizetes-adoszamla-5

4. Elévülés: 5 év

Alapesetben a tartozások és túlfizetések a keletkezésüktől (adószámlán való megjelenésüktől) számított 5. év december 31-ével elévülnek, azaz a tartozás és a túlfizetés is (!) törölhető. Az 5 év az alap, vannak olyan dolgok, amik megszakítják, vagy meghosszabbítják, vagy nyugvóvá teszik az elévülés folyamatát.

Az elévülést elkerülendő a befizetésed mindig a legkorábbi tartozásba számítják bele, pont azért el ne évüljön egy tartozás.

Hiába fizettél be 2021-es tartozásodra pénzt, ha korábbi évről, teszem azt 2019-ben is keletkezett tartásod, arra fogják beszámítani és a 2021-es tartozás még mindig megmarad.

Mit tegyek, ha tartozást vagy túlfizetést látok?

E

Ha valamelyik adónemen tartozást látsz,

keresd meg, mikor keletkezett. Itt van jelentősége a fentebb említett elévülésnek.

Ha még nem telt el 5 évnél hosszabb idő, rendezd sürgősen! Ha az egész adószámla egyenlege is tartozásos, amíg be nem fizeted a tartozásod, késedelmi pótlékot is számítanak fel rá. /ez is egy külön adónem/

A késedelmes napokra számítják: a jegybanki alapkamat+5% az összege. A jegybanki alapkamat az utóbbi időben többször is emelkedett, így vele a késedelmi pótlék összeg is. A pótlékot a NAV számolja ki és évente egyszer írja elő 5000 Ft feletti összeg felett.

E

Ha az adószámlád vegyes képet mutat:

van itt tartozás és túlfizetés is.
Ha a túlfizetésre az adott adónemen „nincs szükség” az át lehet vezetni a tartozásra. Az átvezetést kérheted:
$

ATVUT17 számú bizonylaton papíron vagy ügyfélkapun keresztül beküldve,

$

vagy az online nyomtatványkitöltőben,

$

vagy átvezettetheted telefonon is, ha előzetesen kértél olyan pin kódot, amivel konkrét ügyeidet is intézheted a telefonos ügyfélszolgálaton.

tartozas-tulfizetes-adoszamla-2
Sőt, az adóhatóság is dönthet úgy, hogy a túlfizetésed hivatalból átvezeti a tartozásodra, azzal rendezve azt.
E

Ha csak túlfizetésed van:

erre szoktam azt mondani, hogy a pénzt a bankban, nem az adóhivatalnál tartjuk.
Először is nézd meg, nem évült-e el. Ha elévült és van tartozásod, jelen szabályozás szerint arra átvezetheted, de már nem kérheted a kiutalást. Ha tartozásod nincs, akkor törlik az adószámládról.

Pedig a jogos túlfizetésed, többleted nyugodtan kikérheted az államtól, nem kell tőle félni.

Az a Te pénzed, Te rendelkezel felette:

$

kérheted kiutalását (ATVUT17 számú kérelem)

$

átvezetheted más adónemre, ahol később fizetni kell-lásd fentebb

$

beletudhatod későbbi kötelezettségbe, és annyival kevesebbet kell később befizetned

Csak a valós túlfizetést kérheted átvezetni vagy kiutalni. Mit jelent ez? Csak azzal rendelkezz, amihez később nem jön kötelezettség (tudod, az adószámla bal oldalán) 
Szja alatt adózó egyéni vállalkozók, vagy ingatlanbérbeadók, szálláshely-szolgáltatók negyedévente fizetnek adóelőleget, a befizetéseik addig túlfizetésként mutatkoznak, amíg eljön az éves bevallás határideje, következő év május 20 és akkor jelenik meg a bevallásból az előírás. Mint ezen az adószámlán 103-as szja adónemen:
tartozas-tulfizetes-adoszamla-3
Kérlek, ezek után ellenőrizd az adószámlád! Ha nem tudsz rajta mégsem eligazodni, vedd fel velem a kapcsolatot itt: