Barion Pixel

Évekig volt a life coaching a vállalkozásom fő tevékenysége, majd önismereti és stresszkezelési tréningeket tartottam vállalatoknak és magánszemélyeknek.

Alkalmazottból lettem főállású vállalkozó és elég nehéz volt átállni egy másfajta szemléletre, mint a szigorúan szabályozott adóhatóságnál megszoktam. Ott mindenre volt szabály. A szabályra is. Vállalkozóként pedig a nagy szabadság, önálló döntések. A pénzügyeket, árszabást, költségeket és adózást illetően is.

Mint a legtöbb főállású coach (de mondhatnám általánosságban véve a segítő szakembereket), én is Kata alatt adóztam, így az adminisztráció nem volt túl vészes, egyedül csináltam. Egy vállalkozást elindítani percek kérdése, de később azt menedzselni pénzügyileg nehezebb.

Az adózás a vállalkozásod pénzügyein belül csak egy kis szeletet képvisel. A vállalkozásodat úgy képzeld el, mint a háztartásodat: érkezik bele pénz, de sok mindenre kell is költeni. Vannak fix költségek (mint a rezsi) és vannak eseti költsége is (pl a bojlerjavítás). Ha hó végén marad is a zsebedben, akkor minden rendben, akár félre is tudsz tenni egy nagyobb kiadásra (pl tengerparti nyaralásra)

Ugyanígy kell gondolnod a vállalkozásodra is.

Mennyire térül meg Neked az a tevékenység, amibe azért kezdtél bele, hogy nyereséges legyen?

Mindig erre a képletre térek vissza:

BEVÉTEL – KÖLTSÉG = JÖVEDELEM

A jövedelmedre tekints úgy, mint a nettó fizetésre.

Egyrészt tudni kell mi a bevétel, ami nem feltétlenül azt jelenti, amit kiszámláztál vagy amit megkaptál. Az adózásban az a csavar, hogy van a főszabály és vannak kivételek.

Költségek: vállalkozóként rengeteg költséged van. Katásként nem tudsz költséget elszámolni, de jó, ha vezeted egy táblázatban, mert meglepődhetsz mennyi pénz folyik ki a kasszából.

Nézzük mire költesz fixen, minden hónapban.

$

Adó:

Ha főállású katás vagy fix kiadás 50 ezer Ft adó (vagy 75 ezer, ha ezt választottad). Emellett javaslok egy nyugdíjmegtakarítást nyitni valahol, mert olyan alacsony a pénzbeli ellátások alapja, hogy 70 évesen átkozni fogod az alacsony adóterhelést jelentő katát. Ez mondjuk 10-20 ezer Ft/hó.

Emellett lehetnek úgymond segítőid:

$

Könyvelő:

ami katásként 10-15 ezer Ft-ot jelent.

$

Virtuális asszisztens:

aki honlapkészítésben, adminisztrációban, social media felületeken vesz le a válladról terhet.

$

Számlázó program előfizetése.

$

Lehet pl fix iroda vagy terembérleted.

$

Kamara és IPA:

Évente egyszer 5000 Ft-os kamarai hozzájárulást és évente kétszer helyi iparűzési adót is kell fizetned. Ha a kata tételes adózást választottad hipában ez 2X25 ezer Ft. Kérdezd le a helyi adó számlád mindenképp! Mutatom hogy kell:

Ez már kb 100 ezer Ft-os havi kiadást jelent. Ennyit biztos ki kell számláznod bevételi oldalon. Így 0 Ft jövedelemmel rendelkezel, ha a bevétel-költség elvét követjük.

Főleg indulásnál jelentkeznek eseti költségek: logót, névjegykártyát, honlapot, GDPR megfeleléshez anyagokat készítetsz.

Szinte biztos, hogy kell hirdetésre is költened.

Ezek összességében pár 100 ezer Ft-os tételt jelent. Ezért nem igaz az, hogy ha szellemi termékeddel lépsz piacra, ahhoz nem kell kezdőtőke. 2-300 ezer forintra szükséged van.

Javaslom, hogy tartalékkal vágj bele a vállalkozásba, ha ezt megteheted.

Az első hónapok (évek) a praxisépítéssel telnek. Kell egy viszonylagosan állandó ügyfélkör, akire pénzügyileg számíthatsz.

Milyen szolgáltatásokkal lépsz piacra?

Egyedi vagy, így a szolgáltatásid is legyenek egyediek! Megjegyzés: Sajnos a konkurenciád mindig lesben áll! Ez egy tipikusan ilyen szakterület, ahol nagy a plágiumveszély.

Meggyőződésem, hogy aki a segítő pályát választja, tele van empátiával és az teszi boldoggá, ha segíthet. Nagyon klassz a kisgyerekes anyukák segítése, de nem akarsz Te a 100. anya coach vagy az 1000. önismereti tréner (én is voltam mindekettő☺)

Apropó, önismeret, az nagyon kell a vállalkozói pályára! Szóval olyan szolgáltatásokkal rukkolj elő, amire nagy az érdeklődés.

És akkor elkezdhetsz a pénzügyeidben visszafelé gondolkozni. Így:

Mennyi jövedelmet szeretnék elérni havonta a vállalkozásomban? (ne feledd, azt a bevétel-költség formulából tudod meg)

Mennyi a havi költségem?

Hogy a kívánt jövedelmet elérjem a kalkulált költségek mellett mennyi bevételre kell szert tennem?

Ezt mennyi szolgáltatás értékesítésével tudom elérni?

Azt mondják a statisztikák, hogy 2021. január–áprilisban a bruttó átlagkereset 425 400 forintot, a nettó átlagkereset 282 900 forintot ért el. Te pl. szeretnél 300 ezer jövedelmet elérni minden hónapban.

Tegyük fel, hogy havi kiadásod 100 ezer Ft.

Tehát egy hónapban 400 ezer Ft bevételnek kell bejönnie.

Ha magánszemélynek nyújtasz life coachingot 10 ezer Ft-os óradíjért, akkor 40 coachingot kell „megcsinálnod” egy hónapban, azaz minden munkanapon 2-őt. Tényleg be tudod ezt vállalni? Van hozzá elég ügyfeled?

Ha nem, érdemes szélesíteni a szolgáltatásaid palettáját.

Egy nagyon szép szakmát választottál! Ahhoz, hogy ez Neked profitábilis legyen. hideg fejjel kell átgondolnod a vállalkozás pénzügyeinek működését. Hiszem, hogy menni fog!

Ha pedig olvasnál még arról mi kell a vállalkozáshoz, töltsd le ingyen 25+1 tipp a vállalkozóvá váláshoz című e-bookomat:

katona-melinda

Köszönöm, hogy elolvastad.

Katona Melinda vagyok, regisztrált adótanácsadó, ex-NAV-os, coach, tréner.

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is.

Ha szeretnél többet olvasni a témában, iratkozz fel a hírlevelemre!

Az információ hatalom: aktuális információkat küldök Neked, így elsőkézből értesülsz az adóügyeidet érintő dolgokról.

Nem spam-elem tele fiókodat, havonta 1-2 levélre számíthatsz.

Tudod, hogy van egy segítőd az adózásban, hozzám bátran fordulhatsz! Nincs rossz kérdés, csak fel nem tett kérdés!

.