Barion Pixel
Gratulálok! nagyon szép hivatást választottál! Embereknek segíteni igazán nemes dolog. Főleg, ha abból meg is tudsz élni…
Legyél akár life vagy business coach, mediátor, tréner pszichológus, facilitátor, tréner,  mentálhigiénés szakember, családállító, foglalkozz ThetaHealinggel vagy Access Bars kezeléssel, nemcsak azért kezdesz vagy kezdtél bele ebbe a tevékenységbe, mert segíteni jó, hanem hogy pénzt, esetleg önálló megélhetést biztosítson Neked.

Nem fogok hazudni, nem foglak ámítani és rózsaszín ködben hagyni, mint a képzésed alatt álmodoztál róla, vagy a marketingguruk állítják, hogy ez egy könnyű menet.

Honnan tudom mindezt?
Mikor a korábbi munkahelyemtől, a NAV-tól kiléptem, life coaching egyéni vállalkozást alapítottam, és vártam az ügyfeleket, hogy majd örömmel segíthetek nekik és tele leszek mosolygó és elégedett klienssel.

Követtem nagyon sok marketingtanácsot, fabrikáltam a honlapomat, akkor posztoltam, amikor mondták, írtam a blogbejegyzéseket szigorúan 800 szó felett, mert ugye a google azt szereti. Volt ingyenesen letölthető anyagom, olcsóbb és drágább szolgáltatásom, értékesítési tölcsérem, és még sorolhatnám, hogy miket tettem meg, amiket azok a bizonyos marketingesek mondták, az eredmény viszont elenyésző volt….. Vagy mégsem? 11 ezres Facebook oldal, 1000 feletti feliratkozó automatizált e-mail kampányokkal… Ez szép, mondhatnánk! Ehhez képest a bankszámlám volt elenyésző.

katona melinda adotanacsado coach
{
Az élet viszont visszakanyarított az adózás felé, és adótanácsadó lettem. Küldetésem az, hogy (főleg a kezdő) coach kollégákat, de tágabb értelemben véve a segítő szakmát segítsem pénzügyi gondolkodásmódjukban, aminek csak egy kis szelete az adózás.

Szeretnék Neked most átadni néhány tippet, amit saját bőrömön tapasztaltam meg coach vállalkozóként. Azért teszem mindezt, hogy Téged megkíméljelek sok fájdalmas dologtól, ami jöhet a szakmai életed során.

1.
Nagyon klassz az embereknek segíteni, de ha mindezt nem alkalmazottként, hanem vállalkozóként teszed, a vállalkozásodra kőkeményen, hideg fejjel, üzleti dologként kell tekintened. És ez nem biztos, hogy egybeesik az álmaiddal. Azt szeretnéd, ha a munkád el is tartana Téged, nem?
2.
Adja magát, ha segítő szolgáltatást nyújtasz, abba pénz nélkül is bele lehet vágni. Ez így elméletben igaz, mégsem ajánlanám. Tudtad, hogy a vállalkozások a 2.-3. évtől válhatnak nyereségessé? És hogy a vállalkozások egy jelentős hányada nem is éli meg ezt a kort?  Ez alapján legalább egy évre elegendő pénzt gyűjts össze, mielőtt indulsz. Nagyon sokan éppen ezért a „rendes” munkájuk mellett kezdik el kiépíteni a coaching vállalkozásukat.
Hacsak nem akarod rengeteg időt belefektetve a teljes marketinget kitanulni, érdemes legalább a honlapkészítést másra bízni. De szükséged lehet még logóra, névjegyre, social média felületekre, hírlevélküldő rendszerre, könyvelőre. Ez mind-mind kiadás a vállalkozásod elején, amikor szinte még nem is jön bevételed. Az első hónapokban (első években?) szinte biztos, hogy veszteséges leszel. Mondtam, hogy nem fogok szépíteni…
3.
Éppen ezért ne becsüld le a tervezés fontosságát! Ne gondolj valami nagyon szakdologra. Csak képzeld el, (még jobb, ha leírod) honnan-hová akarsz eljutni a vállalkozásodban egy adott időtáv alatt. Mennyi ügyfelet tudsz vállalni, mennyi az a jövedelem, amivel elégedett lennél? És mennyi az, amit reálisan be is folyhat? Mit kell ezért tenned marketing szempontból? Hol van a fedezeti pontod, amikor még nullszaldós a vállalkozásod.
Korábban egy teljes cikket írtam a coach vállalkozás pénzügyeidről, itt tudod elolvasni:
De egy lényeges számítást megmutatok belőle:
Te pl. szeretnél 300 ezer jövedelmet elérni minden hónapban.

Tegyük fel, hogy a havi kiadásod 100 ezer Ft.

Tehát egy hónapban 400 ezer Ft bevételnek kell bejönnie.

Ha magánszemélynek nyújtasz life coachingot 10 ezer Ft-os óradíjért, akkor 40 coachingot kell „megcsinálnod” egy hónapban, azaz minden munkanapon 2-őt. Tényleg be tudod ezt vállalni? Van hozzá elég ügyfeled?

4.
Nem, nem mindenki a Te ügyfeled! Kezdő vállalkozóként gyakran elkövetik azt a hibát, hogy mindent is bevállalnak, kell a pénz alapon. De Te kivel szeretsz dolgozni? Mindenkivel? Tényleg? Akivel nincs meg az első kontakt során az a bizonyos kémia, ne vállald be egy hosszabb coaching folyamatra, ajánlj neki egy kollegát inkább. Igen, ajánlani magad helyett egy kollegádat, nem feladás. Definiáld magad! Te vagy az a ……, aki legjobban ért a ………témához. Olyan témát válassz, amiben a legtöbb tapasztalatod van, vagy amibe legszívesebben ásod bele magad. Annyi coach van már, hogy az emberek nem tudnak választani. Kivéve, ha Rád úgy emlékeznek, hogy „áhá, olvastam, valahol, hogy ez a nő vagy férfi annak a bizonyos területnek a specialistája”.  A fejekben minden területhez 1-2 név tartozik, mindegy, hogy az ő fejében, vagy a szomszédéban, aki lehet épp Téged ajánl majd.
Aztán jönnek a különböző kétségbeesett próbálkozások… Hidd el, mindegyiket kipróbáltam☺ Nem is éreztem magam vállalkozónak, csak próbálkozónak!
5.
Együttműködés más próbálkozókkal. Amikor egyedül kevésnek érzed magad, összeállsz egy másik vállalkozóval, hátha az bázisotok így megduplázódik. Nem azt mondom, hogy ez nem működőképes, hanem azt, hogy ne ugorj rá minden együttműködési lehetőségre. Nagyon sok együttműködést láttam, (én is kínáltam, és én is társultam), de a tapasztalatom alapján nagyon kevésből lett gyümölcsöző és hosszútávú munka. Olyan ez, mint a párkeresés, valakivel megy, valakivel, nem. Az egyik fél lehet többet tesz bele és megsértődik, ha nem kap ugyanannyit…
6.
Miután megszerezted az első coach végzettségedet, általában ehhez újabbak és újabbak társulnak. Ritka az a segítő, aki megáll egy végzettségnél.  Minimum mediátori és tréneri bizonyítványt is szereznek. Hogy miért?  Egyrészt a segítő munkához hozzátartozik a minél szélesebb körű látásmód és tudás, hogy komplexebben tudjunk segíteni. Másrészt azt hiszed, ha több szolgáltatást nyújtasz, azzal egyenesen arányosan több bevételed is lesz. Ez nem feltétlenül igaz.
7.
Jótékonykodás, ingyenes konzultációk: húúú, szerintem nincs segítő, aki ebbe ne futott volna bele. Itt megint csak kétfelől kell vizsgálódni. Aki a segítő hivatást választotta, maga a személyisége is fogékony a jótékonykodásra. Ez így jó is. De ha a vállalkozását tekintjük, akkor ez egy vakvágány. Az emberek imádják az ingyen cuccokat és nem is becsülik meg őket. Kínálhatsz Te ingyen konzultációt, oda az ingyenélők fognak regisztrálni, nem a potenciális, fizetőképes ügyfelek. Szolgáltatóként az idődet és a szaktudásodat árulod, ennyi van belőle, hogy osztogatni tudod?
Nagyon sokan úgy kezdik a segítő folyamatot, hogy ingyenes konzultációt kínálnak. Ennek ugye az lenne a célja, hogy felmérjétek, tudtok-e együtt dolgozni, megvan-e a kémia, bizalom egymás iránt. Az elgondolás nagyon jó, azoknál az ügyfeleknél, akik tényleg dolgozni szeretnének magukon és az ingyenes konzultáció ehhez a 0. lépés.

De az emberek az ingyenes szó hallatán megvadulnak. Sokan ez ingyenes konzultációt arra használják, hogy kisírják valakinek a vállán, tanácsot várnak, majd lehet elmennek egy következő, ingyenes alkalmat kínáló szakemberhez is…. Nagyon sok ilyen emberrel találkoztam. S ahogy említettem, az idődet adod el másoknak. Minden fél óra ingyen konzultáció egy nem potenciális ügyféljelölttel a Te pénztárcádtól vesz el…

8.
Bizony, kell egy nagy adag ember-és önismeret ahhoz, hogy vállalkozz. Főleg ebben a szektorban. Szerencsére a segítő szakemberek már csak a munkájuk, tanulmányaik során is ismerkednek önmagukkal. Te szoktál olyan gyakorlatokat végezni, amit az ügyfeleidnek is javasolsz? Alaposan nézz magadba, milyen munka való Neked? Olyan munkát végezz ezen szakmán belül is, ami Téged is tölt, szívesen csinálod és ehhez alakítsd a marketinget, hogy tudd milyen a Te ideális ügyfeled, akivel dolgozni szeretnél.
9.
Apropó! Olyan munka, ami Téged is tölt, nem lemerít. A kiégés nagyon gyorsan el tud jönni, aki emberekkel dolgozik, főleg, ha nehéz témákat viszel. Mielőtt eljutsz a burnout állapotába, nézd meg Neked milyen technikák segítenek ezt elkerülni. Egész jó szakirodalma van a témának.
10.
Végül visszatérek az elejéhez: a vállalkozások kisebb része éli meg a 3. szülinapját. Tudd feladni, ha egy tevékenység nem működik a terveidnek megfelelően. Ez nem kudarc! Lehet egyszerűen változtatnod kell magadban vagy a vállalkozásodban valamit. Lehet pont új ajtók nyílnak meg azzal, ha elengedsz valamit, ami nem szolgál Téged.
{
Velem pont ezt történt: jött egy lehetőség. Bár az adóhivatali élet után azt mondtam: soha többé adózást (ugye, soha ne mondd, hogy soha☺) és rátaláltam arra a kombinációra, amit szeretek: segítek az embereknek, de már nem magánéleti elakadásukkal, hanem a szakmai életükben.
Ha segítőként szeretnél adózásról többet tudni, vedd fel velem a kapcsolatot ITT:
vagy foglalj online időpontot ITT:
Ha segítő vállalkozás indítása előtt állsz, ez a cikk az adózási kérdéseket taglalja:
katona-melinda

Köszönöm, hogy elolvastad.

Katona Melinda vagyok, regisztrált adótanácsadó, ex-NAV-os, coach, tréner.

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is.

Ha szeretnél többet olvasni a témában, iratkozz fel a hírlevelemre!

Az információ hatalom: aktuális információkat küldök Neked, így elsőkézből értesülsz az adóügyeidet érintő dolgokról.

Nem spam-elem tele fiókodat, havonta 1-2 levélre számíthatsz.

Tudod, hogy van egy segítőd az adózásban, hozzám bátran fordulhatsz! Nincs rossz kérdés, csak fel nem tett kérdés!

.