Barion Pixel

2021-től változott az egyéni vállalkozás szüneteltetésének lehetősége. Olvasd el, pontosan miben, és hogy hogyan tudod kezdeményezni a szüneteltetésed.

Többek között az az előnye az egyéni vállalkozásnak cégalapítással szemben, hogy tudod szüneteltetni, amikor valamilyen oknál fogva nem tudod végezni a gazdasági tevékenységedet. Ráadásul 2021. júliustól 3 évig is hagyhatod parlagon a vállalkozásod következmény nélkül. (Evec törvény módosítása)

A szünetelés időtartama 1 hónap és 3 év közötti lehet. 3 év után úgy tekint Rád a NAV, hogy megszűntél egyéni vállalkozónak lenni és törlik az adószámod.

Hogyan kell elintézni?

A webes ügysegéden keresztül jelezheted. De jól figyelj! Nehogy a megszüntetés gombot válaszd!

egyeni-vallalkozas-szuneteltetese-2

Fontos változás 2021. július 1-től, hogy arra is van lehetőséged, hogy egy előre meghatározott napon kezd meg a szünetelést. Korábban a bejelentést követő naptól szüneteltél mindig. Mostantól Te határozhatod meg a kezdetét.

Ez pontosan így hangzik a törvényben:

“Amennyiben az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységét szüneteltetni kívánja, köteles azt a bejelentési vagy változásbejelentési űrlapon a nyilvántartást vezető szervnél bejelenteni, akár a tevékenység megkezdésének bejelentésével egyidejűleg, amely a szünetelés tényét és kezdő időpontját az egyéni vállalkozók nyilvántartásába bejegyzi. A szünetelés kezdő napja nem lehet korábbi a bejelentést követő napnál. A szünetelés kezdő napja a bejelentést követően nem módosítható.”

Az érdekesség a vastaggal kiemelt rész. Ezek szerint már a bejelentkezéskor, adószám kérésekor szólhatsz, hogy mikortól szünetelsz? Gyakorlati iránymutatás még nincs a NAV részéről. Ha lesz frissebb információm, természetesen megosztom Veled.

Hangsúlyozom, hogy július 1-től él ez újfajta szabályozás, és csak követő naptól lehet indítani a szünetelést, tehát a 2021. július 2-től szünetelő vállalkozóra érvényes a 3 éves szabály. A katás ilyenkor az egész hónapra megfizeti a katát, de erről később.

Miért jó szüneteltetni?

$

Anélkül, hogy a vállalkozásodat megszüntetnéd, majd pár év múlva új vállalkozást alapítanál, pihentetni tudod azt. Jellemzően ez néhány hónap az uborkaszezon idején, vagy ha lebetegedtél, vagy vársz a következő projektmunkára.

$

A szünetelés alatt nem kell adóznod, és ha Áfás vagy, nem kell a kötelező pénzforgalmi számlát fenntartanod.

Miért rossz szüneteltetni?

$

Természetesen szünetelés alatt nem tevékenykedhetsz egyéni vállalkozóként, így bevételre sem tehetsz szert.

$

Ha szja alatt adózó egyéni vállalkozó vagy, a szünetelés alatt költséget nem számolhatsz el, és a szünetelésig terjedő időszakról soron kívüli bevallást kell készítened.

$

Ha főállású EV vagy és szünetelsz, most nem vagy biztosított, így egészségügyi szolgáltatási járulékot kell magad után fizetni. (Ez 2021-ben 8000 Ft/hó.)

$

Szünetelés időtartama alatt nem utalják ki Neked az esetleges túlfizetésed. (Ez főleg az áfásoknak nagy érvágás.)

$

Egyéni vállalkozói tevékenységhez kötődő új jogosultságot nem szerezhetsz, új kötelezettséget nem vállalhatsz

Katás egyéni vállalkozóként:

Különösen érdemes odafigyelned a tevékenység szüneteltetésének kezdő napjára, ugyanis a kata egy hónapra vonatkozik. Ha csak 1 napot is vállalkozó voltál, a teljes hónapra fizetsz. Ha nem voltál a teljes hónapban, akkor nem fizetsz.

Tehát, ha július 1-én jelented be, hogy július 2-től szünetelsz (mert ugye leghamarabb a következő naptól lehet), akkor július 1-én, mivel vállalkozó voltál, ez Neked 25/50/75 ezer Ft-ba került.

Jegyezd meg! A Kata vállalkozás szünetelését mindig a hónap utolsó napján tedd meg!

Mi a helyzet, ha táppénzre mennél vagy kismama vagy?

A bűvös szám a 30-as! Ha 30 napnál többet szünetelsz, nem lesz folyamatos a biztosítási jogviszonyod, ami a táppénz alapját képezi.

Amikor szünetelsz, nem vagy biztosított! Ugye azért kell magad után fizetned az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ezt azért teszed, hogy az orvos ellásson. De ez nem képezi az alapját, ha pénzbeli ellátást szeretnél.

Ha szünetelsz, nem vagy biztosított, így ha a szünetelés ideje alatt szülsz, nem jár Neked CSED, GYED!

Ha babát tervezel, a szülést megelőző 2 évben össze kell gyűjtened legalább 365 nap biztosítási időt. Ha előtte végig szüneteltetted a vállalkozást, ez nem lesz meg, és nem lesz CSED, GYED!

A szüneteltetési lehetőség jó dolog, de előrelátóan kell gondolkodni róla, mert vannak következményei is, amik néha negatívak. Ha előre tudod, hogy változik az élethelyzeted, érdemes elgondolkodni azon, hogy belevágsz-e a szüneteltetésbe, vagy nem.

Még több, egyéni vállalkozóknak szóló friss tartalommal itt várlak: