Barion Pixel

Van egy remek vállalkozási ötleted, amit nyereségtermelő pénzgyárnak gondolsz. De valóban tud-e majd annyi bevételt termelni, amelyből Neked végül tényleg nyereség marad a zsebedben?

Érzed ugye, hogy ebben a mondatban több olyan fogalom is van, amely a vállalkozáshoz kapcsolódik?

A vállalkozásoddal bevételt termelsz. És vannak költségeid, hogy fenntarts egy működő rendszert. Ha ezeket kifizetted, és még mindig maradt, az a nyereség. Amit leadózol és már költheted is!

Ebben a cikkben a vállalkozáshoz kapcsolható legtipikusabb költségekről lesz szó érintőlegesen. Mielőtt bármibe kezdesz, nézz szét, kérj több árajánlatot és számolj!

Remélhetőleg azzal kezded a vállalkozói életed, hogy terveztél. Mondhatjuk, hogy e nélkül halálra van ítélve a legremekebb pénztermelő ötlet is.

Itt találsz hozzá néhány tippet:

Egy vállalkozás piszok drága. És nagyon fáj, hogy mindenki, minden ponton tartja a markát. Ez van. Pont azért kell átgondolni előre mire számíthatsz.

Megalakulás költsége

A költségeid nagyban függnek attól milyen vállalkozási formában gondolkodsz. Ez lehet egyéni vállalkozás vagy lehet cég.

Egyéni vállalkozást alapítani gyors és ingyenes.

A cég alapításának költségei annál nagyobb minél nagyobb, tőkeerősebb cégben gondolkodsz. A cég alapításához ügyvéd szükséges . A legegyszerűbb cégforma a betéti társaság, legalább egy beltaggal és kültaggal. Minimális tőkével meg lehet alapítani. Ügyvéddel, iratokkal pár százezer Ft-ból megvan.

Kft-t alapítani minimum 3 M Ft tőkével lehet+ ügyvédi és eljárási költségek, amik szintén pár százezer Ft-ot tesznek ki.

Működéshez kapcsolódó költségek

Vannak a vállalkozásodnak fix költségei. Ezek olyan költségek, melyet akkor is fizetned kell, ha nem termeltél bevételt.

Adók

Ez a választott adózási módtól függ. Éppen ezért érdemes az elején szakemberrel átbeszélni és kiválasztani az adózási módot. Az adóoptimalizálással adót takaríthatsz meg. (olvass róla többet)

Katás egyéni vállalkozóként jól tervezhető a tételes adó, ami 25/50/75 ezer Ft. 

Szja alatt adózó egyéni vállalkozóknál az elért bevételből vezetődik le az az adóalap, amire szja, TB, szochó fizetési kötelezettség keletkezik.

A kötelező kamarai tagság évi 5000 Ft-odba kerül.

Cégek esetében lehet kata (csak Bt-k), kisvállalati adó és általános esetben a társasági adó. 

Ezek mellett külön kell beszélni az áfáról, mely minden adóalanyt érint, de éves 12 M Ft-os árbevétel alatt lehet mentességet kérni.

Mivel vállalkozást folytatsz, azért az önkormányzat(ok) is, amely területén végzed a tevékenységet, tartani fogja a markát a helyi iparűzési adóért. Ennek nagysága függ a választott adózási módszertől is.

Könyvelő

Szinte bizonyos, hogy szükséged lesz könyvelőre (ez alól bizonyos esetekben a legegyszerűbb ügymenetet folytató katás egyéni vállalkozók lehetnek kivételek)

A könyvelés havidíjas szolgáltatás. Katás vállalkozók kb 10 ezer Ft, szja alatt adózók 12-15 Ft körüli összegre számíthatnak, de ez függ a tevékenységtől, számlák számától, külföldi ügyletektől. Bt-k könyvelése kb. 25 ezer Ft, Kft-k, 30-40 ezer Ft-ra számíthatnak.

Számlázóprogram költsége

A két legnagyobb számlázóprogramot szoktam javasolni az ügyfeleimnek. Egy egyszemélyes kis katás vállalkozás jól elvan a free számlacsomagokkal is. De ha már szeretnél automatizálást, vagy összetettebb dolgokra is használod a számlázóprogramot, kell előfizetés. Pár ezer Ft-ra számíthatsz.

Bérköltség

Ha a vállalkozásod fejlődik, előbb-utóbb alkalmazottat veszel fel. Ez jelenti a legnagyobb költséget  vállalkozásodnak. Nemcsak a bruttó fizetéssel kell kalkulálnod, hanem a hozzá kapcsolódó adókkal is. (szja, TB, szocho)

Aztán vannak azok a költségek, melyekről Te döntesz, hogy mennyit költesz rájuk.

Marketing költségek

Az utóbbi időkben riasztó mértékben nőttek. Elég csak a hirdetési költségekre gondolni. De olyan nagy a marketingzaj, hogy a vevők szinte biztos akkor találnak meg, ha a szemük elé kerülsz valahogyan. Az ajánlás is jó módszer lehet, de azt gondolom nem elég.

Egy jó weboldal pedig már szinte elengedhetetlen, akár webshoppal kombinálva. Szintén 100 ezer Feletti összegről beszélhetünk.

A marketing egy olyan összetett rendszer, aminek minden elemét megtanulni nagyon sok időbe telik. Kezdő mikrovállallkozóként valószínűleg ezt az utat fogod választani: magad menedzseled a social media felületeket, írod a cikkeidet, követed és tanulod a marketingirányzatokat. Ez az elején rendben is van. Később, ha szintet szeretnél lépni, jó, ha egy-egy területetet szakemberre, ügynökségre bízod. 

A marketing költségek a pár tízezertől a csillagos égig bármekkora összeget jelenthetnek.

Kiszervezés költsége

Ha segítségre van szükséged, de nem akarsz alkalmazottat felvenni, ki is szervezheted a feladataid egy részét. A virtuális asszisztensek világát éljük most! Szerteágazó tapasztalattal és óra vagy projektdíjjal várnak, lehet válogatni. (3-4 ezer Ft-os óradíjjal kalkulálj)

Képzések/továbbképzések/szakkönyvek

Szinte minden szakterület olyan gyorsan fejlődik és változik, hogy lépést kell tartani vele. Ha jó szakember szeretnél lenni és nem rutinból lenyomni a dolgokat, akkor biztos, hogy évente többször kell áldoznod ezekre.

Előfizetések

Ezek lehetnek jogtiszta szoftverek, klubok, tagságok, tanulói csoportok, amik szintén a vállalkozásod vagy önmagad fejlesztéséhez kellenek.

Láthatod, ahhoz, hogy a költségeid kitermeld, sokkal több bevételre kell szert tenned, mint amire először gondoltál.

Érhetnek meglepetések, ha nem tervezel előre. Minden vállalkozásindítási konzultációnál megkérdezem, mennyi bevétellel számol. Kevesen tudják a választ.

Ahhoz, hogy a vállalkozásod kezdeti szakaszát túléld, azt szoktam javasolni, hogy legalább 6 havi pénzt tegyél félre költségekre és a megélhetésedre.

Nincs olyan, hogy tőke nélkül kezdesz vállalkozásba!

Még mielőtt belevágnál, beszéljünk egy vállalkozásindítási konzultáción:

katona-melinda

Köszönöm, hogy elolvastad.

Katona Melinda vagyok, regisztrált adótanácsadó, ex-NAV-os, coach, tréner.

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is.

Ha szeretnél többet olvasni a témában, iratkozz fel a hírlevelemre!

Az információ hatalom: aktuális információkat küldök Neked, így elsőkézből értesülsz az adóügyeidet érintő dolgokról.

Nem spam-elem tele fiókodat, havonta 1-2 levélre számíthatsz.

Tudod, hogy van egy segítőd az adózásban, hozzám bátran fordulhatsz! Nincs rossz kérdés, csak fel nem tett kérdés!

.