Barion Pixel

Új év, új módosítások a láthatáron! Mint minden évben, most is érkezett néhány olyan módosítás, ami az SZJA befizetőknek kedvez. Nemcsak a minimálbér emelkedése, de különféle egyéb rendelkezések is lehetővé teszik, hogy több pénz maradjon a magyar családoknál az adókedvezmények (vagy SZJA csökkenés) kihasználásával. Emellett a korábbi kedvezmények is megmaradtak. Honnan tudhatod, hogy jogosult vagy-e rájuk?

Az adókedvezményeket csak azok vehetik igénybe, akik valamilyen módon SZJA-t fizetnek a jövedelmük után: ez lehet munkaviszony, szja alatti vállalkozási jogviszony, CSED, GYED, ingatlan bérbeadás vagy más jogcím. Ha megfelelsz a fentieknek, akkor jogosult vagy az adókedvezményekre is!

Ha év közben szeretnél az szja köteles jövdelemedből adókedvezményt igénybe venni, akkor még januárban a munkáltatódnak, vagy kifizetőnek jutass el adóelőleg nyilatkozatot, amelyet a NAV honlapján elérsz,  vagy az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) az ügyfélkapud segítségével online kitölthetsz.

Egy szó, mint száz: most jól járhatnak azok, akik családot alapítanának, családosok, nagycsaládosok, vagy csupán törődnek az egészségükkel és a nyugdíjas éveikkel a jövőben. De nézzük is meg gyorsan, hogy milyen adókedvezményeket hozott 2023!

Személyi adóalap-kedvezmény

Amennyiben valaki olyan súlyos fogyatékossággal él, hogy segítségre van szüksége gyógyszerek, vagy más ellátás formájában, azoknak lehetősége van igényelni a személyi adóalap-kedvezményt. Súlyos fogyatékosságnak számítanak a 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendeletben felsorolt szerzett vagy veleszületett betegségek és a rokkantság, de a fogyatékossági támogatásban részesülők is megkaphatják az adókedvezményt, amit orvosi igazolással kell alátámasztani. Ennek összege a 2023-mas évben havi 77.300 forint ennek a személyi jövedelemadója 11 600 Ft, így ennyivel több marad a zsebedben.

Kik sorolhatóak ide nagy vonalakban? Akik valamilyen intoleranciában vagy cukorbetegségben szenvednek, de a látás, hallás erős csökkenése vagy betegsége is ide tartozhat. Emellett a testi, szervi elváltozások, hiányok vagy betegségek is említendőek: szív- és érrendszeri problémák, végtaghiány, daganatos megbetegedések, az emésztőrendszer megbetegedései, a gerinc és az ízület vagy izomzat betegsége. Ha pedig valaki autista, Asperger szindrómás, schizoaffektív zavarban vagy más mentális betegségben szenved, akkor is jár az adókedvezmény. Érdemes végigolvasni a kormányrendelet felsorolását.

25 év alatti fiatalok kedvezménye

Ezt a módosítást még 2022-ben vezette be a kormány, azonban 2023-ban is megmarad. A 25 év alatti fiatalok adókedvezménye segít az elindulásban, amennyiben SZJA-befizetéseid vannak (őstermelő, egyéni vállalkozó, munkavállaló, megbízott foglalkoztatású vagy vállalkozói kivéttel rendelkezel). Ebben az esetben 74.993 forint havi adómegtakarítás érhető el.

Első házasok kedvezménye

Akár egyikőtöknek, akár mindkettőtöknek ez az első házassága, abban az esetben is akár mindketten adókedvezményben részesülhettek, ami maximálisan 24 hónapig járhat. Ha pedig úgy döntötök, akkor házastársakként akár fel is oszthatjátok ezt a kedvezményt. De mennyi az annyi? Az együttesen érvényesíthető adókedvezmény havi 33.335 forintot jelent a házasságot követő következő hónapból kezdve. Ha viszont felbontjátok a házasságotokat, akkor az adókedvezmény is megszűnik.

Családi adókedvezmény

Tulajdonképpen a gyermeket nevelő családoknak szól ez az adókedvezmény még akkor is, ha csak 91 napos a magzat a terhesség alatt. Ha 3, 4 vagy ennél is több gyermeketek van és olyan alacsony a kettőtök jövedelme, hogy nem tudjátok kihasználni az adókedvezményt, akkor akár a TB járulékból is igénybe vehető a fennmaradó rész. Mekkora az adókedvezmény az eltartott gyermekek esetén 2023-ban? 

  • Egy gyermek esetén 66.670 forint
  • Két gyermek esetén 133.330 forint
  • Három vagy több gyermek esetén 220.000 forint

Érdemes átböngészni ennek a feltételeit, mert még csak házastársaknak sem kell lenni az igényléshez.

És 2023-tól új elemként jelenik, meg: ha súlyosan beteg gyermeket neveltek, akkor emelt összegben jár a családi kedvezmény, ez plus 66 670 Ft adóalapcsökkentést jelent, ami azt jelenti 10 ezer Ft-tal nő a nettó béred.

Érdemes tehát a családi kasszát összeségében figyelni, kinek mennyit érdemes év közben igénybe venni.

Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye

Ez az SZJA mentesség akkor vonatkozik csak az anyákra, ha 4 gyermeket nevelnek. Ebbe nemcsak a saját gyermek tartozik bele, hanem az örökbefogadott, a már felnőtt és az elhunyt gyermek is. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy új házasság esetén például ha 2 saját gyermek mellett 2 nem saját és nem örökbefogadott gyermeket nevel a nő, akkor ez nem számít. Ha viszont örökbefogadás történik, akkor érvényesíthető az adókedvezmény.

30 év alatti anyák kedvezménye

Teljesen új rendeletként jelent meg a 2023-tól érvényesíthető adókedvezmény, ha úgy vállalsz gyermeket, hogy még nem töltötted be a 30. életévedet, de elmúltál 25 éves. Ez akkor is érvényesíthető ha örökbe fogadsz egy gyermeket 30 éves korodig, vagy ha a terhesség 91. napjában jársz. Amennyiben még nem született meg a gyermeked, úgy orvosi igazolással tudod alátámasztani a terhesség tényét. Ez az összeg 2023-ban 74.993 forintot jelent, érdemes élni a lehetőséggel!

Milyen kedvezményekre lehetsz még jogosult?

A fentiek is igen sokat spórolhatnak nektek, így érdemes lehetőleg mindent érvényesíteni, amire csak jogosultak vagytok. De milyen lehetőségek vannak még arra az esetre, ha a jövőre is gondolnátok? Milyen előtakarékosságok léteznek?

Előtakarékosságok

Ha valóban gondolsz a jövődre és befizeted az alábbi előtakarékossági számlákra a megfelelő havi minimum összeget, akkor akár 20%-ot is visszaigényelhetsz a befizetett adódból (SZJA). Mindegyik esetben meg kell felelned bizonyos kritériumoknak, de nyugi, ezek egyszerűen teljesíthetőek. Ráadásul nemcsak te fizethetsz be, hanem akár munkáltatói hozzájárulást (cafeteria) és elfogadnak ezek az előtakarékossági számlák. 

Milyen előtakarékossági megoldások léteznek?

  • Önkéntes nyugdíjpénztári befizetések (ÖNYP)
  • Nyugdíjbiztosítás
  • Nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)

Egészségpénztár

Szintén népszerű megoldás bármilyen korosztály számára, hiszen nemcsak egyéni befizetés esetén, de akár a munkáltatói hozzájárulás után is adókedvezmény járhat. A 20% csak az SZJA befizetések után valósulhat meg, ami évi 750.000 forint befizetése után 150.000 forintot jelenhet! Jellemzően ez akkor jöhet jól, ha valaki nagyobb orvosi beavatkozásra készül és a kezelést (akár magánorvosi ellátást), bizonyos gyógyszereket, vagy gyógyászati segédeszközöket egyébként is megvásárolná. Így viszont adókedvezmény is jár hozzá!

Maradt még kérdésed? Írd meg nekem!

katona-melinda

Köszönöm, hogy elolvastad.

Katona Melinda vagyok, regisztrált adótanácsadó, ex-NAV-os, coach, tréner.

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is.

Ha szeretnél többet olvasni a témában, iratkozz fel a hírlevelemre!

Az információ hatalom: aktuális információkat küldök Neked, így elsőkézből értesülsz az adóügyeidet érintő dolgokról.

Nem spam-elem tele fiókodat, havonta 1-2 levélre számíthatsz.

Tudod, hogy van egy segítőd az adózásban, hozzám bátran fordulhatsz! Nincs rossz kérdés, csak fel nem tett kérdés!

.