Barion Pixel

Biztosan sokszor gondolkoztál már azon, hogy milyen sokáig tart egy lekérdezés az eBEV felületén. Azóta viszont kifejlesztettek egy sokkal gyorsabb és modernebb felületet! Az új Ügyfélportál jelentősen megkönnyíti az adózók életét, legyen szó magánszemélyről vagy kisvállalkozóról. Itt lekérdezheted az adózói adataidat, a befizetéseidet a különböző adófolyószámlákra, a bevallásaidat és még számos más adatot is.

Cikkemben most a bevallások lekérdését mutatom meg az Ügyfélportálon keresztül. Így sokkal hamarabb és egyszerűbben hozzáférhetsz az adataidhoz és a bevallásaidhoz. Nézzük is meg, hogy mit kell tenned lépésről lépésre ahhoz, hogy elérd a bevallásokról szóló információkat az új Ügyfélportál rendszerben!

Ha van ügyfélkapud, bármikor (ünnepnap, szabadság alatt is) néhány lépésben lekérdezheted hogyan állnak a befizetéseid és kötelezettségeid.

ÜPO? Az meg mi?

$

Keresd fel a NAV új ügyfélportál oldalát

2022 elején érkezett egy új rendszer, ami fokozatosan veszi át az eBEV Portál helyét az adózók körében. Ez pedig nem más, mint az ÜPO, azaz Ügyfélportál. Ez már most nagy segítséget nyújt a felhasználóknak és a könyvelőknek, hiszen egy gyorsabb és átláthatóbb felületet kaptunk. Ez az új portál követi a digitális korszak elvárásait: modern megjelenése mellett egyszerűbben és hatékonyabban kezelhető funkciókat is kapott. Az ügyfélbarát felületről ráadásul sokkal gyorsabban lehívhatóak az adatok is!

Az ÜPO mozaikszó az Ügyfélportál rövidítése, ami 2022 év eleje óta fokozatosan leváltja az eBEV Portál oldalát. Ez jó hír, hiszen az új felület már sokkal modernebb és bármilyen böngészőből jól működik. Korábban az eBEV oldalán tudtad ellenőrizni azt, hogy mit tud Rólad a NAV.

 

Bevallások lekérdezése a gyakorlatban

$

Ide kattintva éred el az ÜPO-t! Miután megnyitottad az oldalt, jelentkezz be az ügyfélkapus adataiddal és kövesd a cikket lépésről lépésre!

$

Az alábbi adatokat láthatod a felületen:

  • Amit a NAV lát rólad.

  • Az adószámlád nettó egyenlegét.

$

A felületen több lehetőség is megjelenik a csempéken, neked viszont a bevallások lekérdezéséhez a bal oldali menüsávra lesz szükséged. Válaszd ki fentről a második opciót, a DOKUMENTUMOK piktogramot. Ekkor bejön egy felület, ahol két lehetőség áll a rendelkezésedre: a Dokumentumok lekérdezése és a Bevallások lekérdezése. A rendszer mindkét gombbal engedi a bevallások lekérdezését, de azt tudnod, kell, hogy a kétféle lekérdezés között különbség van. Ezt mindjárt kifejtem.

 

Dokumentumok lekérdezése

$

Fontos, hogy a Dokumentum küldés irányánál a „Beküldött” opciót válaszd, majd az űrlap típusánál válaszd ki a lekérdezni kívánt űrlap számát. Ezután válaszd ki a beérkezés dátumát is. Az alapértelmezett beállításoktól természetesen eltérhetsz. Ha megvagy a paraméterekkel, akkor kattints a Lekérdezés indítása gombra legalul.

$

A kapott eredmény: a lekérdezett bevallás benyújtáskori eredeti, fel nem dolgozott tartalma. Tehát az, amit te beadtál a NAV-nak és még semmiféle módosítás vagy feldolgozás nem történt ezzel kapcsolatban.

$

Az eredményeket PDF és XKR formátumokban tudod letölteni és megnyitni. (AZ XKR az Általános Nyomtatványkitöltő Programban nyitható meg.) Ha pedig lenyitod a LETÖLTÉS gombtól jobbra található „Megjelenítés” nyilat, akkor az elfogadó nyugtát is megmutatja a rendszer.

$

Emellett lehetőséged van lekérdezni az olyan űrlapokat is, amiket nem fogadott be a NAV. Ekkor a küldés irányánál a „Beküldött, de nem fogadott” opciót kell kiválasztanod, így az eredményben a „Megjelenítés” nyíl alatt az elutasító nyugta fog megjelenni. FONTOS: az elutasító nyugta a be nem fogadott űrlapon lévő adózónál lesz.

 

Bevallások lekérdezése

$

A Dokumentumok lekérdezéséhez képest a Bevallások lekérdezése kicsit máshogy működik. Itt rászűrhetsz a Benyújtás időpontjára, a Bevallás időszakára, a Bevallás számára, a Funkcióra, vagy akár a Bevallás garnitúrára is. A paramétereket értelemszerűen kell beállítanod, majd kattints a Lekérdezés indítása gombra legalul.

$

Ha pedig nem paraméterezel semmit, akkor 7 évre visszamenőleg minden bevallásodat meg fogod találni a lekérdezés eredményében.

$

A kapott eredmény: a lekérdezett bevallás a feldolgozott vagy a lekérdezés időpontjában a feldolgozási fázis állapotának megfelelő tartalom. Ilyen lehet például egy feldolgozott-befejezett vagy akár egy hibás-kiértesített állapot is.

$

Az eredményeket PDF és XKR formátumokban tudod letölteni és megnyitni. (AZ XKR az Általános Nyomtatványkitöltő Programban nyitható meg.) Ha pedig lenyitod a LETÖLTÉS gombtól jobbra található „Megjelenítés” nyilat, akkor az elfogadó nyugtát is megmutatja a rendszer.

$

A bevallások lekérdezése tehát nem ördöngösség, ezért remélem, hogy sikerült ezt érthetően elmagyaráznom a cikkben. A bevallás lekérdezése lépésről lépésre nagyon egyszerű: lépj be az ÜPO-ba, kattints a Dokumentumokra és máris a bevallások lekérdezésének a felületén találod magad.

Kérdésed adódott a cikkben szereplő témával kapcsolatban? Esetleg más adózási és könyvelési kérdésben akadtál el? Szívesen segítek! Vedd fel velem a kapcsolatot a „Csak egy kérdés” űrlapon keresztül, ahol választ kaphatsz minden felmerülő kérdésedre! A rövid, 20 perces konzultáció alkalmával minden esetben felkészülten érkezek, így előzetesen utánajárok a kérdésednek is.

Ha szeretnél többet olvasni a témában, iratkozz fel a hírlevelemre!

Az információ hatalom: aktuális információkat küldök Neked, így elsőkézből értesülsz az adóügyeidet érintő dolgokról.

Nem spam-elem tele fiókodat, havonta 1-2 levélre számíthatsz.

Tudod, hogy van egy segítőd az adózásban, hozzám bátran fordulhatsz! Nincs rossz kérdés, csak fel nem tett kérdés!

.