Barion Pixel
Minden adózónak érdemes ismernie az új Ügyfélportál felületét, legyen szó magánszemélyről vagy kisvállalkozóról. Ez nemcsak azért fontos, hogy elérhesd azokat az adatokat, amiket a munkáltatód vagy más kifizető lejelentett Rólad a NAV felé.

Hanem azért is, hogy felelős adózóként ellenőrizni tudd az adóügyeidet és azt is, hogy valóban az van-e Rólad a rendszerben, amiről te tudtál. Tényleg be vagy jelentve? Valóban annyival vagy bejelentve, amennyiben megegyeztetek?

De mi is ez az Ügyfélportál? Nézzük is meg, hogy mit kell tenned lépésről lépésre ahhoz, hogy elérd ezeket az információkat az új rendszerben!

Ha van ügyfélkapud, bármikor (ünnepnap, szabadság alatt is) néhány lépésben lekérdezheted hogyan állnak a befizetéseid és kötelezettségeid.

Mi az az ÜPO?

$

Keresd fel a NAV új ügyfélportál oldalát

Az ÜPO mozaikszó az Ügyfélportál rövidítése, ami 2022 év eleje óta fokozatosan leváltja az eBEV Portál oldalát. Ez jó hír, hiszen az új felület már sokkal modernebb és bármilyen böngészőből jól működik. Korábban az eBEV oldalán tudtad ellenőrizni azt, hogy mit tud Rólad a NAV.

Az eBEV helyett viszont kifejlesztettek egy sokkal egyszerűbben használható, ügyfélbarát megoldást, ahonnan még az adatok is gyorsabban lehívhatóak! Ide kattinva éred el az ÜPO-t! Miután megnyitottad az oldalt, jelentkezz be az ügyfélkapus adataiddal.

$

Mit látsz a felületen?

  • azt, hogy mit lát rólad a NAV.

  • azt, hogy mi az adószámlád nettó egyenlege.

$

A felületen láthatod, hogy számos lehetőség jelenik meg, melyek közül választhatsz. Itt találod például az Adószámládat, a Foglalkoztatással kapcsolatos bejelentéseket és ha lejjebb görgetsz, akkor a Járulékadatok lekérdezése is megjelenik a további opciók mellett.

$

Járulékadatok lekérdezése azonnal

Ahhoz, hogy a járulékadataidat megtekinthesd, kattints a Járulékadatok lekérdezése csempén a Bővebb információ gombra. Ekkor bejön az alábbi felület, ahol beállíthatod a lekérdezés paramétereit.

$

Itt állítsd be azt az időszakot, amit szeretnél lekérdezni

$

A példában most a 2022-es egész évet kérdezzük le, így a beállított mintaparaméterek 2022. január és december közötti időszakra esnek. Amikor beállítottad a neked megfelelő időszakot, akkor kattints a Lekérdezés indítása gombra. Egy picit várni kell (de korántsem annyit, mint az eBEV esetében), és megjelenik a lekérdezés eredménye.

$

Mit találsz meg a lekérdezésben?

$

Attól függően, hogy magánszemélyként alkalmazott vagy egy cégnél vagy kisvállalkozóként önfoglalkoztató vagy, különbözhet a felület. Nézzünk példát mindkét esetre!

$

Magánszemély alkalmazottként:

Kérdezz le az adófolyószámlád!
$

Főállású kisvállalkozó:

Kérdezz le az adófolyószámlád!
$

Havonkénti bontásban ezek az adatok jelennek meg:

$

 • ki volt a munkáltató vagy a kifizető, aki havonta bevallást adott Rólad a NAV-nak (ez lehet egy cég, ahol alkalmazott vagy és lehetsz te saját magad is, amennyiben főfoglalkozású egyéni vállalkozóként dolgozol)
• mennyi volt a bruttó jövedelmed, és ebből mennyi volt a munkabéred (vagy a vállalkozói jövedelmed)
• a jövedelmedből mennyi SZJA adóelőleget vontak le (ha KATÁ-s vagy, akkor nem vonódik SZJA!)
• volt-e bármilyen adókedvezményed (erről itt találhatsz bővebb információt)
• mi volt a TB (társadalombiztosítás) alapja (ez lesz majd a nyugdíjad és más pénzbeli ellátások alapja) és mennyi TB-t vontak le a jövedelmedből
• főfoglalkozású egyéni vállalkozóként, illetve teljes- vagy részmunkaidős alkalmazottként vagy-e bejelentve
• valamint milyen munkakörben foglalkoztatnak, foglalkoztattak a munkahelyeden (ha pedig egyéni vállalkozó vagy, akkor az kerül feltüntetésre)

$

Keresetkimutatás lekérdezése

$
A fentieken túl hasznos opció az összevont keresetkimutatás lekérdezése, amit szintén megtalálhatsz az ÜPO felületén. Ehhez kattints az ÜPO felső részén a logóra, ami visszavisz arra a főoldalra, ahol a csempék találhatóak (és ahol a Járulékadatok lekérdezésébe is beleléptél). Itt görgess le egészen a lap aljára, ahol a További ügyintézési lehetőségek fül alatt kisebb csempéket találsz majd. Itt válaszd ki a Keresetkimutatás lekérdezés csempét és kattints rá.
Kérdezz le az adófolyószámlád!
$
Itt az alábbi felület jön be, ahol megindíthatod a lekérdezést. Ehhez válaszd ki, hogy szeretnéd-e tárhelyre küldeni vagy e-mailben értesítésként megkapni a lekérdezést, majd kattints a Lekérdezés indítása gombra. Várj egy picit, hogy alul megjelenhessen az eredmény. Itt ugyanígy letöltheted a doksit PDF fájlként.
Kérdezz le az adófolyószámlád!
$

Mit találsz a dokumentumban?

$
A PDF letöltése után láthatod, hogy feltüntetésre került benne a neved, az adóazonosító jeled, az iktatószám, a keresetkimutatás időszaka és az a dátum, amikor ezt a doksit elkészítetted (lekérdezted). Emellett láthatod azt is, hogy havi bontásban mennyi volt a kifizetett összeg, illetve mennyi adóelőleget vontak le. A doksiban az is szerepel, hogy mikortól vagy bejelentve az adott munkáltatóhoz.
Kérdezz le az adófolyószámlád!
$
Mi a lényege ennek a keresetkimutatás lekérdezésnek? Ez egy egyszerűen áttekinthető táblázat, amivel ellenőrizheted és gyorsan összeszámolhatod az adóterheidet, valamint azt is azonnal megtudhatod belőle, hogy az adott cégnél mikortól vagy jogviszonyban.

Bízom benne, hogy sikerült érthetően megmutatni a keresetkimutatás lekérdezését lépésről lépésre. Amennyiben kérdésed lenne a témával kapcsolatban, vagy más adózási és könyvelési problémával keresnél fel, úgy vedd fel velem a kapcsolatot a „Csak egy kérdés” szolgáltatásomon keresztül! Ez egy rövid, 20 perces konzultáció, ahol előre felkészülök a kérdésedre, így teljeskörűen utánajárva meg is válaszolom azt.

Ha szeretnél adózásról beszélgetni:

ADÓKEDVEZMÉNYEK 2023

Itt elérsz:

katona-melinda

Köszönöm, hogy elolvastad.

Katona Melinda vagyok, regisztrált adótanácsadó, ex-NAV-os, coach, tréner.

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is.

Ha szeretnél többet olvasni a témában, iratkozz fel a hírlevelemre!

Az információ hatalom: aktuális információkat küldök Neked, így elsőkézből értesülsz az adóügyeidet érintő dolgokról.

Nem spam-elem tele fiókodat, havonta 1-2 levélre számíthatsz.

Tudod, hogy van egy segítőd az adózásban, hozzám bátran fordulhatsz! Nincs rossz kérdés, csak fel nem tett kérdés!

.