Barion Pixel

Épphogy csak beadtuk az első átalányadós bevallásokat, 2022. október 18-án már be is nyújtották az „őszi” adócsomagot a T/1614-es számú törvényjavaslattal, ami sok olyan adótörvényt is érint, ami szabályozza az átalányadózó egyéni vállalkozók életét.

Az adótörvények módosítását 2022. november 22-én el is fogadták.

Lényegében egy katához jobban hasonlító adónemet próbálnak kialakítani több tekintetben.

Ezeket szedem össze egy cikkben.

1. Ha kilépsz vagy kidobnak átalányadóból, már nem kell 4 évet várnod, hogy újból választhasd, a megszűnés évében+12 hónapig nem választhatod újból.

2. Továbbra is akkor választhatod az átalányadózást, ha a bevételed nem haladja meg az éves minimálbér 10X-esét, kiskereskedő az éves minimálbér 50X-esét, de nem kell figyelned az előző évi bevétel nagyságára.

3. Nem havonta, hanem negyedévenként kell ’58-as járulékbevallást adni. Ebben havonta adod meg az adatokat, de a fizetési kötelezettség is negyedévente van, negyedévet követő hó 12-ig (04.12; 07.12;10.12;01.12)

4. És akkor itt jön egy érdekes, és számítási módjában teljesen új terv a járulékok tekintetében, bemásolom szó szerint, mert annyira faramuci, az a Tb járulékról szól:

„Az Szja tv. szerinti átalányadózást alkalmazó biztosított egyéni vállalkozót havonta terhelő társadalombiztosítási járulék alapja az év elejétől [a Tbj. 6. § (1) bekezdés d) pont szerinti biztosítási jogviszony keletkezésétől] a tárgynegyedév utolsó napjáig (az egyéni vállalkozói biztosítási jogviszony megszűnéséig) átalányban megállapított, személyi jövedelemadó köteles jövedelem, csökkentve az év korábbi negyedévében, negyedéveiben járulékalapként figyelembe vett összeggel, elosztva annyi hónappal, ahány hónapban az egyéni vállalkozói biztosítási jogviszony a tárgynegyedévben (akár egyetlen napig is) fennállt.”

Ennek azért párszor neki kellett mennem….Ezt azért csinálták így, mert az egyenetlen bevételhez tartozó adókötelezettséget próbálják így kiegyenlíteni. Mert pl a negyedév 1. hónapjában nem volt jövedelmed, a másodikban 500 e Ft, a harmadikban ismét 0 Ft. Ha főállású Ev vagy, akkor a 0 Ft-os hónapokban legalább a minimálbér után kellett TB járulékot és 112,5% -a után szochot fizetned. 

Tb járulék:

$

1. hónap 37e

$

2. hónap: 92,5e

$

3. hónap: 37e

Most év elejétől göngyölítve veszed az adóalapot, levonod belőle, amire már megfizetted a járulékot és osztod annyi hónappal, amennyiben akár csak egy napig is  főállású vállalkozó (biztosított)voltál. 

A példa alapján (ha ez mondjuk az első negyedéved) 0+500 e+0/3=166 667 Ft

5. Ez a számítási módszer igaz a szociális hozzájárulási adóra is, a módszer ugyanaz, de az adó alapja legalább a minimálbér 112,5%-a.

6. Helyi iparűzési adó. 

A katában megszokott tételes adót kiterjesztik az átalányadózókra sávos rendszerben: 

(pontosabban minden vállalkozóra, akinek az éves bevétele a 25 M Ft-ot (kiskereskedőknél a 120 M Ft-ot) nem haladja meg.

$

Ha a bevételed kevesebb, mint 12 M Ft, akkor az adó alapja önkormányzatonként 2,5 M Ft—erre számítod ki a helyi adó rendeletben meghatározott mértékkel a hipát (legtöbb helyen 2%)

$

Ha a bevételed 12-18 M Ft között van, az adó alapja 6 M Ft.

$

Ha a bevételed 18 -25 M Ft között van, az adó alapja 8,5 M Ft.

A Te döntésed, hogy ezt a módszert választod, így azt be kell jelenteni. 

Évente egyszer kell adóelőleget fizetni 

Ehhez az egyszerűsített adóalap megállapítási módszerhez nem kapcsolódik bevallási kötelezettség, ha, nem kell az adóelőleghez képest többet befizetned, vagy ha járna vissza többletbefizetésed, és azt nem kéred vissza.

Ha maradt még kérdésed, kérj időpontot Csak egy kérdés szolgáltatásomhoz, vagy jelentkezz be hozzám konzultációra!

katona-melinda

Köszönöm, hogy elolvastad.

Katona Melinda vagyok, regisztrált adótanácsadó, ex-NAV-os, coach, tréner.

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is.

Ha szeretnél többet olvasni a témában, iratkozz fel a hírlevelemre!

Az információ hatalom: aktuális információkat küldök Neked, így elsőkézből értesülsz az adóügyeidet érintő dolgokról.

Nem spam-elem tele fiókodat, havonta 1-2 levélre számíthatsz.

Tudod, hogy van egy segítőd az adózásban, hozzám bátran fordulhatsz! Nincs rossz kérdés, csak fel nem tett kérdés!

.