Barion Pixel

Minden évben történik valamilyen változás, és ez idén sincs máshogy. Korábban úgy tudtad ellenőrizni, hogy milyen adatokat tud Rólad a NAV, hogy az https://ebev.nav.gov.hu/ oldalát kellett felkeresned.

Azóta viszont létrejött egy sokkal egyszerűbben használható oldal, ahol még sokkal gyorsabban is lejönnek az adatok! Cikkemben végigvesszük a lépéseket a törzsadat lekérdezéshez az új rendszerben, érdemes velem tartanod!

Ha van ügyfélkapud, bármikor (ünnepnap, szabadság alatt is) néhány lépésben lekérdezheted hogyan állnak a befizetéseid és kötelezettségeid.

​Mi is ez a felület?

$

Keresd fel a NAV új ügyfélportál oldalát

Az ÜPO rövidítés tulajdonképpen az Ügyfélportált jelenti és 2022 év eleje óta fokozatosan leváltja az eBEV oldalát. Ez jó hír, hiszen az új felület már sokkal modernebb és mindenféle böngészőből jól működik. Ide kattinva éred el az ÜPO-t! A felületre az ügyfélkapus adataiddal tudsz belépni a Bejelentkezés gombbal, majd testreszabhatod azt is, hogy mit szeretnél látni belépés után.

$

Amit azonnal látsz a felületen:

 • azt, hogy mit lát rólad a NAV.

 • azt, hogy mi az adószámlád nettó egyenlege.

$

A felületről pedig igazán könnyen átnavigálhatsz az egyes részekre, így túlfizetés esetén például egyetlen kattintással megnézheted, hogy vagy pluszban. Ahogy látod a kezdőképernyőn, itt például egy adózói túlfizetés van. Ebben az esetben érdemes egyeztetni könyvelővel, aki segít helyreigazítani a túlfizetést.

$

Törzsadat lekérdezése pillanatok alatt

A törzsadatok lekérdezéséhez válaszd ki a Saját adatok csempét és kattints a Bővebb információ gombra.

$

Ekkor bejön egy olyan felület, ahol megejtheted az adatok lekérdezését.

$

Amennyiben magánszemélyként szeretnéd lekérdezni a törzsadatokat, úgy az első csempére lesz szükséged. Ha pedig egyéni vállalkozóként látni szeretnéd az eddigi összes adószámodat és az adataidat, akkor pedig a második csempét válaszd ki. Itt pedig nincs más dolgod, mint kiválasztani, hogy milyen formátumban van szükséged a törzsadatokra (az alapértelmezett a PDF) és utána már el is indíthatod a letöltést.

$

Szerencsére nem is kell sokat várnod ahhoz, hogy megérkezzenek az eredmények. A régi rendszerben ez igazán körülményes volt, de itt csupán a letöltés idejét kell megvárnod és már meg is nyithatod a dokumentumot.

$

Mi szerepel a doksiban, ha egyéni vállalkozó vagy?

$

A PDF megnyitása után több oldalnyi információ jelenik meg, amiben mindent megtalálsz a vállalkozásoddal kapcsolatban.

Mik ezek?

 • Adóazonosító jel: A vállalkozói adatok között a magánszemélyként használt adóazonosító jeled is szerepel itt a neved alatt.

 • Adószám: nyolc számjegy, ami a törzsszám – egy számjegy (1 AAM vagy 2 ÁFA) – két számjegy, ami pedig a székhelyed megyekódja.

 • Már megszűnt adószámok: ha volt korábban is adószámot, akkor itt találod meg.

 • EU-adószám (közösségi adószám): Fontos, hogy ezt csak akkor írd rá a számládra, ha már igényeltél EU adószámot! Anélkül ne tedd akkor sem, ha egyértelműnek tűnik, hogy az EU adószám a HU betűkből és az adószám törzsszámból adódik össze.

 • Érvényesség kezdete

 • Székhely pontos címe, illetősége

Kérdezz le az adófolyószámlád!
$

Az adatok után pedig térjünk rá a kis táblázatokra is:

 • Az első táblázatban láthatod a székhelyed pontos címét és az érvényesség kezdetét. Ha ez az otthonodban van bejelentve, akkor az otthonod címe jelenik meg. Ha igénybe vettél egy székhelyszolgáltatót, akkor pedig az a cím fog rajta szerepelni.

 • A második táblázatban jelenik meg, hogy a vállalkozásod fő- vagy mellékfoglalkozásban csinálod-e és mi az érvényesség kezdete.

 • A harmadik táblázatban a székhelyszolgáltató adatait láthatod, amennyiben igénybe veszed a szolgáltatásukat.

 • A 4-6. táblázatban az adózási módokról, az ÁFÁ-ról és a közösségi adószámról esik szó. Itt láthatod többek között, hogy AAM (alanyi adómentes) vagy ÁFA-körös vagy.

 • A fennmaradó összes táblázatban pedig a vállalkozásod tevékenységeit találod meg ezek érvényességének kezdeti dátumával.

Remélem, hogy minden érthető volt a lépésről lépésre útmutatóban. Ha bármilyen kérdésed lenne, keress meg kérlek a „Csak egy kérdés” szolgáltatásomon keresztül és szívesen válaszolok!

Ha szeretnéd a teljes mit tud rólam a NAV sorozatot videón megtekinteni:

MIT TUD RÓLAM A NAV?

katona-melinda

Köszönöm, hogy elolvastad.

Katona Melinda vagyok, regisztrált adótanácsadó, ex-NAV-os, coach, tréner.

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is.

Ha szeretnél többet olvasni a témában, iratkozz fel a hírlevelemre!

Az információ hatalom: aktuális információkat küldök Neked, így elsőkézből értesülsz az adóügyeidet érintő dolgokról.

Nem spam-elem tele fiókodat, havonta 1-2 levélre számíthatsz.

Tudod, hogy van egy segítőd az adózásban, hozzám bátran fordulhatsz! Nincs rossz kérdés, csak fel nem tett kérdés!

.