Barion Pixel

Közelednek az átalányadózók részére azok a határidők, amelyekkel (ha katás voltál) nem találkoztál korábban. És közben januártól adótörvény módosítások is életbe léptek, így most olyan nyomtatványok, számítások, átgondolni valók is vannak, amelyek teljesen újak mindenkinek. Ezeket foglalom össze röviden, gyors emlékeztetőként:

I. negyedév járulékbevallása

Eljött az idő, hogy elkészítsd a január, február, március hónapokban megszerzett jövedelem utáni járulékokról (TB, szocho) az összevont bevallást. (korábban ezt havonta kellett adni az átalányadózóknak)

A bevallás száma: 2358

Benyújtási határidő: 2023. április 12.

Bár ez egy összevont bevallás, több időszakot ölel fel, de ez a járulék alapjának speciális, göngyölített módszeréből következik, az adatokat havi bontásban kell megadni rajta. Ehhez a főlapon jelölni kell, hogy átalányadózóként adod be a bevallást és akkor nyílnak meg az AT01, AT02, AT03-as lapok, ameben havonta vezeted le az adó alapját és itt tudod megadni, ha valamelyik hónapban kedvezményt szeretnél érvényesíteni.

A járulékok alapaját 2023-tól göngyölítetten kell számítani. Ehhez tudni kell a március 31-ig befolyt bevételből levezetett szja köteles jövedelmet, amelyből kivonod az eddig megfizetett járulékalapot (ami még 0) és elosztod az aktív hónapjaid számával.

Járulékszámítás

 

Göngyölítéses számítás! Havi bontás!

Negyedévente, 12-ig

„járulék alapja az év elejétől a tárgynegyedév utolsó napjáig átalányban megállapított, személyi jövedelemadó köteles jövedelem, csökkentve az év korábbi negyedéveiben járulékalapként figyelembe vett összeggel, elosztva annyi hónappal, ahány hónapban az egyéni vállalkozói biztosítási jogviszony a tárgynegyedévben (akár egyetlen napig is) fennállt”

 

Göngyölített SZJA jövedelem – korábbi járulékalap

annyi hónap/negyedév, amiben aktív voltál (1, 2, 3)

DE! legalább a járulékminimum, főállású EV-nál!

A bevallást akkor is be kell adnod, ha a fizetendő járulék 0.

Csak a nyugdíjasoknak nem kell beadni.

A bevallást készítheted az Általános Nyomtatványkitöltő Programban (ÁNYK) vagy az Online Nyomtatványkitöltő alkalmazásban (ONYA).

SZJA bevallás

A bevallás száma: 2253

Benyújtási határidő: 2023. május 22.

Ne feledkezz meg az szja bevallásról, mert átalányadózóként szja köteles jövedelmet szerzel, így azzal is, mint minden más szja alá eső jövedelemről évente egyszer bevallásban kell elszámolni.

Akkor is, ha tavaly még az szja mentes sávban maradt a jövedelmed, vagyis 0-át kell bevallanod. És akkor is, ha szüneteltél.

Ha eddig katásként megszoktad, hogy a NAV által készített bevallástervezetet csak elfogadtad, az idéntől már nem működik! Mindenképpen ki kell egészítened a bevallástervezetet (amely egyébként 03.16-tól érhető el), tehát bele kell írnod az átalányadós adataidat.

Nekem könnyebb, ha egyben látok egy nyomtatványképet, én így az ÁNYK-ban készítem az szja bevallásokat. Ha megszoktad, vagy használod ezt a programot, abban is készítheted.

HIPA bevallás

A bevallás száma: 22HIPAK

Benyújtási határidő: 2023. május 31.

A helyi iparűzési adó bevallást a helyi önkormányzatoknak készítjük, de néhány éve létrehoztak rá egy egységesített nyomtatványt. 

Ha eddig katás voltál és az éves fix 50 ezer Ft hipát fizetted, nem kellett még ezzel a nyomtatvánnyal szembesülnöd, szerencsédre kimaradtál ebből a „csodából”.

Sajnos ezt idén nem úszod meg. Jövőre megint, ha a kisvállalkozói sávos módszert választod. Ezt a választásodat is a 22-es bevalláson tudod jelölni:

Ha a kata mizéria után lettél átalányadózó, akkor 2022.09.01-2022.12.31 időszakról a keletkezett bevételeidről számot kell adnod. Figyelem! a hipában nincs adómentes sáv! Tehát az első Ft bevételedtől kezdve gyarapodik a hipa alapja.

2022-ben az átalányadózó választhatja az átalányadós jövedelem 120% utáni adóalap meghatározást. Ennek az X százaléka az adó. Ellenőrizd a Te településeden mennyi az X!

A kiszámított adót 2023. 05.31-ig meg is kell fizetni.

Valamint a 2023-ra vonatkozó tételes, sávos adót is, ha e szerint szeretnél adózni a jövőben. Ez egyszerű, kiszámítható és nem kell többé (azonos sávban maradva) a bevallással szenvedned. A sávok így alakulnak:

Ha szeretnél a Te vállalkozásodhoz kapcsolódóan, személyre szabott tanácsadást, foglalj időpontot közvetlenül, vagy írj nekem:

Ha pedig pszichológus, coach, tréner, mediátor, vagy más segítő hivatást űzöl, várlak szeretettel a zárt csoportomba, ahol rendszeresen tartok előadásokat a fenti témákban!

katona-melinda

Köszönöm, hogy elolvastad.

Katona Melinda vagyok, regisztrált adótanácsadó, ex-NAV-os, coach, tréner.

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is.

Ha szeretnél többet olvasni a témában, iratkozz fel a hírlevelemre!

Az információ hatalom: aktuális információkat küldök Neked, így elsőkézből értesülsz az adóügyeidet érintő dolgokról.

Nem spam-elem tele fiókodat, havonta 1-2 levélre számíthatsz.

Tudod, hogy van egy segítőd az adózásban, hozzám bátran fordulhatsz! Nincs rossz kérdés, csak fel nem tett kérdés!

.