Barion Pixel

Nagy tévedés a vállalkozói fejekben (kivéve, aki nálam tanult vállalkozásindítást☺), hogy ha áfá-ban alanyi adómentességet választottam, azaz a bejelentkezéskor ezt beikszeltem, kértem, hogy mentesítsenek az áfa alól, soha többé nem kell az áfá-val foglalkoznom.

afa-egyeni-vallalkozok-1

Ez még akkor sem igaz, ha egész vállalkozói életedben megmaradsz az alanyi adómentességet biztosító értékhatár alatt (ez jelenleg 12 M Ft/év).

Hogy hogyan működik az alanyi adómentesség az áfában, arról ebben a cikkben írtam bővebben:

Először is tisztázzuk, hogy Te mint vállalkozó, Áfa-alany vagy, mert saját neved alatt végzel gazdasági tevékenységet. Alanyi adómentesként Te egy olyan Áfa-alany vagy, akit Magyarországon mentesítettek az Áfa alól.

Ugyanis az alanyi adómentesség csak belföldre igaz. Ha külföldi üzleti kapcsolatod lesz, ez már nem helytálló.

Üzleti kapcsolatba kerülsz külföldi adózóval akkor is, ha hirdetsz Facebookon, Instagramon, Google-n, hiszen tőlük, mint külföldi székhelyű vállalkozásoktól, szolgáltatást veszel igénybe.

Alanyi áfamentes vállalkozóként Te az ún. különleges adózói körbe tartozol. Még mielőtt kereskedelmi kapcsolatba kerülsz egy Közösségen belüli szereplővel, közösségi adószámot kell kérned a NAV-tól. A  közösségi adószám HU-előtagból és az adószámod 8 számjegyéből áll.

Négyféle kereskedelmi kapcsolat lehetséges:

$

Terméket veszel Közösségen belülről

$

Terméket adsz el Közösségen belülre

$

Szolgáltatást veszel egy közösségi adóalanytól

$

Szolgáltatást nyújtasz a Közösségen belül

1. Terméket vásárolsz a Közösségből

Mivel a különleges adózói körbe tartozol, évi 10 ezer euró (ez a csatlakozási árfolyammal számítva 2,5 M Ft) értékhatárig nem kell adót fizetned – kivéve, ha ez új közlekedési eszköz vagy jövedéki termék (ez az általános eset, részletekért az Áfa törvényt kell böngészni!).

Ilyenkor NEM szabad megadni a közösségi adószámodat a partner félnek, mert abból azt gondolják, hogy Te adókötelezettséget választottál és adózni szeretnél!

2. Terméket adsz el a Közösségen belülre

Úgy jársz el, mint bármely más esetben, alanyi áfamentes adózónak számítasz, nem kell közösségi adószámot kérned. (Kivéve új közlekedési eszköz értékesítése)

Mivel én amúgy is a szolgáltatókra specializálódott adótanácsadó vagyok, így a szolgáltatásokkal kicsit részletesebben foglalkozom, különösen azért, mert a Facebook hirdetések futtatása kapcsán sokaknak nem jut eszébe, hogy ennek áfa vonzata van.

3. Szolgáltatást veszel közösségi adóalanytól

Ők az EU-ban székhellyel és adószámmal rendelkező adóalanyok. Például a Facebook írországi központja, akivel a hirdetések alkalmazásával kereskedelmi kapcsolatot létesítesz. És ugye azt mondtuk, hogy mielőtt üzleti kapcsolatba lépsz egy külföldi partnerrel, kell a közösségi adószám. Mint láttad, a termékek kapcsán ez nem mindig szükséges. De nem úgy a szolgáltatásoknál! Itt kell a közösségi adószám, úgyhogy irány a NAV, akár online is. (egyéni vállalkozóként ‘T101E nyomtatvány)

Az áfa-törvény szabályozza, hol tekintjük teljesítettnek az igénybevett szolgáltatást. Ezt egész hosszan sorolja, mert az áfa törvény mindig tartalmaz egy főszabályt és a kivételeket.

Szóval szolgáltatás vásárlásánál a főszabály:

$

ha vállalkozóként veszed igénybe, a Te országod

$

ha magánszemélyként veszed igénybe, akkor az ő országa a teljesítés helye és ott adózol.

A Facebook hirdetésekről bővebben:

Amikor Te vállalkozóként hirdetsz a közösségi platformon, nem járhatsz el alanyi mentes minőségedben, meg kell adnod a közösségi adószámod, és a hirdetés után az áfát be kell vallanod és be kell fizetned – mondja az áfa-törvény.

A Facebook viszont nem ettől teszi függővé, hogy áfás vagy nem áfás számlát állít ki, hanem ettől a jelöléstől:

afa-egyeni-vallalkozok-2

Ha a “Nem üzleti célra vásárolok” gombot jelölöd, magánszemélyként hirdetsz, a FB adóval növelt számlát küld, amit a magánszemélyes bankkártyáddal kifizetsz, és készen is vagy. Ezt akkor jelölheted, ha például a használt kanapédat akarod eladni.

Ha az “Üzleti célra vásárolok” gombot jelölöd, vállalkozóként teszed és igaz a fenti levezetés: kell közösségi adószám, áfa nélküli számlát kapsz, Te magad itthoni adókulccsal kiszámolod az áfát, bevallod és befizeted.

Na de, melyik vállalkozó nem üzleti céllal hirdeti a termékét, szolgáltatását? 

A jelölésnél  a Facebook figyelmeztet:

„A Facebook köteles megosztani az üzleti adataidat a helyi adóhatósággal igénylés esetén.”

Ilyenre már volt példa néhány évvel ezelőtt, mikor sorra kellett pótolni a mulasztó vállalkozók bevallásait és befizetéseit.

Hát milyen hülye dolog ez, hogy hirdetek, nem elég, hogy kifizetem a hirdetési költséget, de még adót is én fizetek utána?

Sajnos igen, ezt úgy hívják, hogy fordított adózás. Az adót ilyenkor az igénybevevő fizeti. De ha áfa-körös egyéni vállalkozó vagy, akkor ezt le is vonhatod.

$

Ha alanyi áfamentes egyéni vállalkozó vagy, nem vonható le az áfa.

$

Ha katás, alanyi mentes vállalkozó vagy, Neked nincs sem költségelszámolásod, sem levonási lehetőséged.

$

Ha magánszemélyként hirdetsz, akkor is fizetsz áfát, de akkor nem a NAV felé, hanem a FB számlájában. Anyagilag nem jársz jobban, csak a bevallási teendőket úszod meg.

Az áfát alanyi mentesként is be kell vallani mindig azt a hónapot követő hó 20. napjáig, amikor hirdettél. Ezt 2 nyomtatványon is meg kell tenned: a ’65 számú áfa bevalláson és az A60-as összesítő nyilatkozaton. Az áfa-bevallás főlapján jelölnöd kell, hogy mentes státusz mellett nyújtod be a bevallást:

afa-egyeni-vallalkozok-3

Be is kell fizetned az adott hónap 20-áig erre a számlaszámra:

10032000-01076868 NAV Általános forgalmi adó bevételi számla.

 

4.  Te nyújtasz szolgáltatást külföldre

Megint vissza kell térnünk a teljesítési hely szabályaihoz. 

Ha vállalkozónak nyújtod, az ő országa a teljesítés helye. Ha magánszemélynek nyújtod, a Te országod. Ez nem különbözik a szokásos, AAM számlázásunktól. Ha sok magánszemélynek nyújtasz távszolgáltatást, az már speciálisan erre a célra kialakított, vadiúj OSS rendszerről kell többet olvasnod:

https://oss.nav.gov.hu/

Ha EU-ban külföldi vállalkozónak (adóalanynak) nyújtasz szolgáltatást, kell hozzá mindkettőtöknek közösségi adószám, amit fel kell tüntetni a számlán. 

Most Te állítasz ki fordított áfás számlát, ilyenkor az áfa területi hatályán kívül megjelöléssel (ÁTHK vagy TEHK):

„Áfa törvény területi hatályán kívüli esemény az Áfa törvény 37. § (1) bekezdése alapján. Ezzel összefüggésben az Áfa-t a megrendelő adóalany saját tagországában köteles rendezni. Mivel áfán kívüli területre léptél, ez az összeg nem terheli az alanyi adómentességed (jelenleg 12 M Ft) keretét. 0-s Áfa bevallást és összesítő nyilatkozatot is kell beadni a NAV felé, hogy a szálak minden irányból találkozzanak.”

Ha 3. országbeli, tehát nem EU-s a partnered, nem kell közösségi adószám, sem összesítő nyilatkozat, ezek az EU-s kapcsolatatidra vonatkoznak.

A cikk az EU partnerekkel folytatott üzleti kapcsolatokra tér ki.

Gyere és tanuld meg többek között, hogyan kell kitölteni a hirdetések után az áfa bevallást és az összesítő nyilatkozatot:

katona-melinda

Köszönöm, hogy elolvastad.

Katona Melinda vagyok, regisztrált adótanácsadó, ex-NAV-os, coach, tréner.

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is.

Ha szeretnél többet olvasni a témában, iratkozz fel a hírlevelemre!

Az információ hatalom: aktuális információkat küldök Neked, így elsőkézből értesülsz az adóügyeidet érintő dolgokról.

Nem spam-elem tele fiókodat, havonta 1-2 levélre számíthatsz.

Tudod, hogy van egy segítőd az adózásban, hozzám bátran fordulhatsz! Nincs rossz kérdés, csak fel nem tett kérdés!

.