Barion Pixel

2021.06.08-án elfogadta az országgyűlés a jövő évi adóváltozásokat. Eszerint az egyéni vállalkozók átalányadója jelentős átalakulás előtt áll. A 2021-ben átalakított mezőgazdasági őstermelői adózáshoz hasonlóan az éves minimálbér feléig egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetni. (kormany.hu)

De kezdjük az alapokkal!

Ahhoz, hogy megértsd, jövőre miért kell elgondolkodnod azon, hogy egyéni vállalkozóként adózási módot válts, néhány alapvető fogalommal kell tisztában lenni.

Most, 2021-ben 3 féleképpen adózhatsz egyéni vállalkozóként, ezt 2 adótörvény szabályozza.

SZJA alatt lehetsz:

$

vállalkozói jövedelem szerint adózó

$

átalányadózó

és lehetsz Katás a Kata törvény hatálya alatt.

A fő szabály a vállalkozói jövedelem szerinti adózás, de az egyéni vállalkozó dönthet arról, hogy bizonyos feltételek mellett átalányadózó lesz vagy bizonyos feltételek mellett Katás vállalkozó lesz.

Tehát ezt választani kell, és jelezni az adóhatóságnak. Év közben is.

 

2021-ben az átalányadózást az választhatja, akinek az előző évben a vállalkozói bevétele nem haladta meg a 15 M Ft-ot (kiskereskedelmi tevékenység esetén a 100 M Ft-ot).

2022-től az éves minimálbér tízszereséig, kiskereskedelmi tevékenységnél ötvenszereséig választható majd ez az adózási forma.

(2022-ben az éves minimálbér 10X-ese 24 M Ft, 50X-ese 120 M Ft.)

Tehát megnő azok száma, akik átalányadózást választhatnak.

A lényege pedig az, hogy nem kell költségszámlákat gyűjtögetni, hanem a törvény meghatároz egy elismert költséghányadot. Ez alapesetben 40 %, a törvényben tételesen meghatározott tevékenységeket, vagy ezen tevékenységeket és kiskereskedelmi tevékenységet végző egyéni vállalkozók 80 százalék, az adóév egészében kiskereskedelmi tevékenységből bevételt szerző egyéni vállalkozók 90 százalék, a mezőgazdasági őstermelők pedig 90 százalék költséghányad levonásával állapíthatják meg jövedelmüket.

Vagyis: ha nem kiemelt, felsorolt tevékenységet végzel a bevételedből 40% költséget minden további bizonyítás nélkül levonhatsz és a bevételed 60%-a lesz a jövedelem. Jövedelemadót a jövedelem után fizetsz. Ennek mértéke 15%.

BEVÉTEL – KÖLTSÉG = JÖVEDELEM

És itt jön a nagy változás: az adótörvény módosítás szerint az éves minimálbér feléig (ami 2022-ben 1 200 000 Ft)még csak adót és járulékot sem kell fizetni.

Tehát: a fenti képlettel meghatározott jövedelmed (ami alapesetben a bevételed 60%) szja-és járulékmentes. De itt van a csavar, ha főállású EV vagy, a járulékokat legalább a minimálbér, középfokú munka esetén a garantált bérminimum után meg kell fizetni!

A TB törvény azt mondja:

A biztosított egyéni vállalkozó a társadalombiztosítási járulékot

  1. a) vállalkozói jövedelem szerinti adózás esetén a vállalkozói kivét,
  2. b) átalányadózás esetén az átalányban megállapított jövedelem (ide nem értve az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó e tevékenységéből származó jövedelmének adómentes részét) után fizeti meg. A társadalombiztosítási járulék alapja havonta LEGALÁBB a minimálbér.

  

A mentesített jövedelmet jelentő 1200 ezer Ft alapszabályként 2 M Ft bevételből származik, 80%-os költséghányaddal működőknek 6 M Ft, 90%-os költséggel működőknek (pl kizárólag webshopot üzemeltető) 12 M Ft bevételt jelent adómentesen.

Ezekkel a módosításokkal az átalányadó felveszi a versenyt a kata adózással szemben.

Nézzük meg kicsit ezt a két adózási módot:

$

Mindkettő választható. A Kata 12 M bevételi határig, az átalányadó jövőre 24 M Ft bevételig (kiskereskedőnek 120 M Ft).

$

A Kata jelenti a lehető legegyszerűbb adminisztrációt, az átalányadót jobb, ha könyvelőre bízod.

$

A Kata évi egyszeri bevallást kíván (pontosabban nyilatkozat), az átalányadó a havi járulékok miatt havi bevallást kíván.

$

A kata legnagyobb hátránya, hogy nincs szja alapja, így szja adókedvezményeket sem lehet érvényesíteni (sem családi adókedvezményt, sem betegség után járó személyi kedvezményt, sem nyugdíjmegtakarítás) Az adókedvezmények 2021-es rendszeréről itt olvashatsz bővebben:

$

Az átalányadóban van szja alapod, így kedvezményeket is érvényesíthetsz.

Ahogy látod, a 2020-as Kata szigorítás után megjelent egy kedvezőbb irányban módosított adózási mód egyéni vállalkozóknak, ami jó alternatívája lehet azoknak, akik:

$

jellemzően kevés költséggel dolgoznak, a törvény mégis magas költséglevonási hányadot biztosít

$

több gyermeket nevelnek és a házastárs/élettárs nem tudja maximálisan kihasználni

$

jelentős megtakarítással bírnak (nyugdíjpénztár, egészségpénztár, nyugdíj-előtakarékosság)

$

kicsúsznak a Kata évi 12 M Ft-os keretéből

$

egy-egy nagyobb megrendelőtől van bevételük

A részletszabályozás még nem jelent meg, de természetesen nyomon követem, hogy mindig a legfrissebbekkel tudjak Neked szolgálni.

Amennyiben elgondolkodnál, hogy melyik a Neked való adózási mód, keress nyugodtan az alábbi elérhetőségeimen: