Barion Pixel

Aki egészségügyi ellátást szeretne kapni, de nem biztosított (pl. nincs munkaviszonya, nem tanul stb), egészégügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ez a TB-t érintő téma, a NEAK az, aki ezt koordinálja, de a NAV írja elő a kötelezettséget a NEAK adatai alapján.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege évente változik,

2023-ban ez 9600 Ft/ hó, azaz 320 Ft/ nap,

amit a NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számlára: 10032000-06055826

kell megfizetni az adóazonosító jel feltüntetésével annak, akitől nem vonnak járulékot más jogviszonyában.

Ahogy írtam, az, hogy valakitől nem jön járulék, azt a NEAK érzékeli, és jelzi a NAV-nak, hogy írja elő az adózó adószámláján a kötelezettséget. Lehet olyannak is, aki egyáltalán nincs Magyarországon, csak ezt nem tudják róla.

Mert amikor Te letelepedési szándékkal elhagyod hazánkat, szólni illene az itt maradóknak, hogy elmentem, ne várjatok, kint fizetem a TB-t és megyek orvoshoz. Ekkor a TAJ kártyát érvénytelenítik itthon és nem várják, hogy fizess havonta járulékot.

Ez azonban -direkt vagy véletlenül- elmarad.

Hogy pontosan mit kellene tenned, a NEAK-nál olvashatsz róla többet:

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/kulfoldon_munkat_vallalok_bejelentese

A NAV meg előírja minden hónapban a kötelezettséget, amiről sokszor a külföldön élő magyar nem is tud, csak egy esetleges végrehajtásnál, mondjuk egy inkasszónál szerez róla tudomást, hogy Magyarországon hátraléka van. A hátralék rendezésről ez a cikk szól:

És hidd el két állami szervvel lelevelezni, hogy ez nem jogos követelés, nem egy leányálom, hosszas levelezés után a NAV visszamenőlegesen törli az előírásokat, ha okiratokkal bizonyítod, hogy külföldön vagy biztosított.

 

Kérlek most ellenőrizd az adószámlád, nálad minden rendben van-e:

És itt jön egy változás!

  1. január 1-től (2022. évi XLV törvény alapján) ezekben az esetekben (tehát mikor kiderül, hogy nem is kellett volna előírni az egészségügyi szolgáltatási járulékot Magyarországon külföldi biztosítottság okán, csak erről nem szóltál), a NAV törli az előírásokat, a NEAK meg érvényteleníti a TAJ kártyát és bejegyzi a nyilvántartásba ezt a tényt, lezárja a jogviszonyt.

 

A törvénymódosítás kapcsán így indokoltak:

„A hatályos szabályok szerint a külföldön biztosítási jogviszonnyal rendelkező adózóknak meghatározott időnként kérelmezniük kell járulékfizetési kötelezettségük előírásának törlését és ezzel egyidejűleg ismételten igazolniuk kell külföldi biztosítási jogviszonyuk fennállását. Ha az adózó igazolja, hogy a kérelemben megjelölt időszaktól fennáll külföldi biztosítási jogviszonya, akkor az állami adó- és vámhatóság visszamenőlegesen törli az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségét. Erről a törlésről az állami adó- és vámhatóság elektronikus adatszolgáltatással értesíti az egészségbiztosítási szervet. A rendelkezés kiegészítése lehetővé teszi, hogy az egészségbiztosítási szerv a saját nyilvántartásában is lezárja az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettséget és törölje az érintett TAJ számát a külföldi biztosítási jogviszony meglétére tekintettel. A közhiteles nyilvántartásba történő bejegyzés biztosíthatja, hogy a külföldön tartózkodó személyt a járuléktörléssel érintett időszakot követően ismételten a hatóságok ne kötelezzék egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére.”

 

katona-melinda

Köszönöm, hogy elolvastad.

Katona Melinda vagyok, regisztrált adótanácsadó, ex-NAV-os, coach, tréner.

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is.

Ha szeretnél többet olvasni a témában, iratkozz fel a hírlevelemre!

Az információ hatalom: aktuális információkat küldök Neked, így elsőkézből értesülsz az adóügyeidet érintő dolgokról.

Nem spam-elem tele fiókodat, havonta 1-2 levélre számíthatsz.

Tudod, hogy van egy segítőd az adózásban, hozzám bátran fordulhatsz! Nincs rossz kérdés, csak fel nem tett kérdés!

.