Barion Pixel

Ne felejtsd el, hogy adókötelezettség nemcsak a központi költségvetés (tudod, amit a NAV felé fizetünk), hanem a helyi önkormányzat felé is fennáll.

Ha vállalkozó vagy, helyi iparűzési adót fizetned kell minden olyan önkormányzatnak, ahol tevékenységet végzel. (ez a katások tételes adójára is igaz!)

Kb. 3200 helyi önkormányzat helyi rendeleteiben szabályozza, pontosan kinek, mennyit kell fizetnie. Ezek mellet van még a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény.

Azt, hogy a Te településeden milyen helyi adók vannak, itt ellenőrizheted:

Az adótanácsadói munkám során talán az egyik legfurfangosabb téma a helyi iparűzési adók témaköre. Azt szoktam javasolni, hogy a helyi önkormányzatnál derítse ki a helyi sajátosságokat és hidd el, vannak bizony!

Jelen cikk a helyi adókat tartalmazó helyi adószámla kivonat lekérdezését mutatja be.

Korábban már írtam arról, hogy a NAV adószámlát hogyan kell lekérdezni, és arról is hogyan értelmezd.

Nézzük, hogyan kell megtudnod, hogy van-e tartozásod vagy túlfizetésed a helyi adókban, ha nem budapesti vagy!

Ez fontos, mert a budapesti székhellyel, telephellyel rendelkező vállalkozások a Fővárosnak fizetnek, nekik külön weboldaluk van. A Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal Adó Főosztályát itt éred el:

Az én vállalkozásom székhelye Pest megyében van, így nekem és Neked is, aki nem Budapesten tevékenykedik, ezen az oldalon kell helyi ügyeidet intézni:

1.

Válaszd az ügyintézés bejelentkezéssel opciót. Az ügyfélkapus neveddel és jelszavaddal kell bejelentkezni.

2.

Bejelentkezés után ezt látod. Ha a saját nevedben jársz el, a rendszer automatikusan hozzárendel ahhoz az önkormányzathoz, ahová tartozol, engem Maglódhoz.

Alapvetően magánszemélyként lépsz be, de a vállalkozásodhoz kapcsolódó infókat szeretnéd lekérni, így bal alul szerepkörváltást kell eszközölni:

helyi-adoszamla-kivonat-lekerdezese-2

3.

A szerepkörnél válaszd: saját néven (egyéni vállalkozóként)

helyi-adoszamla-kivonat-lekerdezese

4.

Meg kell adni az adószámodat, majd a SZEREPKÖRVÁLTÁS gombot megnyomni.

helyi-adoszamla-kivonat-lekerdezese-4

5.

Nagyon óvatosak, így még egyszer rákérdez : Biztosan szerepkört vált?

Na, még egyszer: Szerepkörváltás gomb.

6.

Már egyéni vállalkozóként használod az oldalt. Ezt láthatod felül kiírva:

C1-e Egyéni vállalkozói jogviszonya a közhiteles nyilvántartások alapján igazolt.

7.

Bal oldalt tudsz választani, milyen ügyet indítasz. Jelen esetben helyi adózás-adóegyenleg lekérdezésről van szó. Kérhetsz: egyszerű vagy részletes lekérdezést, és megadhatod melyik évről kérsz adatot.

helyi-adoszamla-kivonat-lekerdezese-5

8.

Lekérdezés gomb megnyomása után a helyi önkormányzatnál nyilvántartott kötelezettségeid és befizetéseid egyből megjelennek letölthető pdf formátumban. Érdemes is minden lekérdezést lementeni a gépedre.

Itt egy részletes lekérdezéssel Katás, tételes adós, egyéni vállalkozó helyi iparűzési adója látható:

helyi-adoszamla-kivonat-lekerdezese-6

Az idei év különleges volt: a helyi iparűzési adót felezték. Így lehet az, hogy a HIPÁ-ban tételes adós, katás vállalkozó a „szokásos” 25 ezer Ft-os két részlet helyett csak 12 500 Ft előírást láthatsz.

Azt sem tudod, mi fán terem a HIPA szó? És lehet-e más a katás, nemcsak tételes adós? Ilyenekről beszélek a vállalkozásindítási konzultációmon: