Barion Pixel

2021. március 15-től érhetők el az 2020-ról szóló személyi jövedelemadó bevallás tervezetek, amelyet a NAV mindenkinek elkészít, akiről adatszolgáltatást kapott. Itt ez a lényeg: az adóbevallás-tervezetben csak olyan adatokat tud feltüntetni az adóhatóság, amiről munkáltatók, kifizetők adatot küldtek neki és olyan összegekről, ami azokban szerepel.

Neked is megvannak ezek az adatok: január 31-ig M30-as nyomtatványon megküldte/átadta Neked a munkáltatód, vagy bárki, aki tavaly Neked pénzt jutatott és kifizetőnek minősül.

Semmiféleképpen nem javaslom, hogy ne nézz bele a tervezetbe, jól van az úgy, a NAV jobban tudja mint én..Nem, nem tudja jobban, nem tud mindent, ami tavaly történt, ha nem kapott róla adatot, lehet benne elírás, lehet a családi kedvezményt most akarod igénybe venni, lehet olyan jövedelmed, amiről önbevallást kell tenned (pl ingatlanbérbeadás, ingatlanértékesítés).

Ha kíváncsi vagy, ezek után hogyan kell adózni, itt elolvashatod:

A bevallás-tervezet május 20-ával automatikusan bevallássá válik a magánszemélyek esetén! Ha utána esik le, hogy valami kimaradt, vagy javítani kellene, az már önellenőrzés!

A fentiekből is következik, mindenképpen nézz bele a tervezetedbe!

A tervezetet az https://eszja.nav.gov.hu/app/login/#login oldalon, az ügyfélkapus jelszavaddal bejelentkezve érsz el. (mivel én online dolgozom, az online elérhető tervezetről lesz szó ebben a cikkben). Vedd elő az igazolásaidat, minden, amit kaptál, és nézd meg benne vannak-e az adatok, jó adatok vannak-e benne.

Adókedvezmény

Ha jár Neked adókedvezmény (és pl év közben nem vetted igénybe), ellenőrizd hogy minden jogosultsági hónap fel van-e tüntetve, az adókedvezményekről ebben a cikkben olvashatsz bővebben:

Feltétlenül nézd meg, van-e számlaszám, ahová a visszaigényelhető adót kéred visszautalni. A NAV 30 napon belül utalja vissza a visszakért összeget. Tapasztalataim szerint ez inkább a 30. napon indul. Ha lakcímre kérted, nem bankszámlára, néhány napot még számolj hozzá. Érdemes tehát miharabb átnézni a tervezetet, mert annál hamarabb juthatsz pénzedhez. Ne feledd, ha nem teszel semmit, a tervezet május 20-án válik bevallássá, és a visszajáró adót leghamarabb is június 20 körül kapod meg!

Megtakarítások

Azt is ellenőrizd, hogy a megtakarításaid (nyugdíj előtakarékosság, egészségpénztári, nyugdíjpénztári befizetések) a megfelelő adatokkal, rendben szerepelnek-e, ugyanis az ezek után járó visszautalást nem közvetlenül Neked utalják, hanem a pénztári számládon írják jóvá, így elképzelhető, hogy jó darabig észre sem veszed, ha ez kimarad a bevallásodból.

1%

Ha szeretnél rendelkezni adód 1%-ról civil szervezet vagy egyház számára, most megteheted. Nem kell hozzá más, mint a fent említett linken belépve az 1+1% ablakba beírni a civil szervezet adószámát, az egyház technikai számát.

bevallás tervezet

Befizetés

Ha befizetendő adód van, azt május 20-ig kell befizetned. Az állam is azt szeretné, hogy a pénzéhez jusson, és méltányosan jár el. Ha a bevallásban a fizetendő adód kevesebb, mint 500 ezer Ft, kérhetsz automatikus részletfizetést, max 12 hónapra. Itt kell megadnod hány hónapra:

részletfizetés adóbevallás

+1

Ha egyéni vállalkozó, őstermelő vagy áfa fizetésre kötelezett vagy, mindenképpen át kell nézned, ki kell egészíteni a tervezeted, esetedben nem válik automatikusan bevallássá!

Ha elakadtál a bevallás tervezeted átnézésével, szívesen segítek!