Barion Pixel

Mielőtt összeállsz a haveroddal, hogy megvalósítsátok a remek pénztermelő ötleteket egy cég formájában, jó ha tudod, hogy vizsgálja a NAV az előéleteteket. És lehet, hogy ő olyat tud a haverodról, amit Te nem tudtál, így meghiúsulhat a cég bejegyzése. Szeretnél előre felkészülni, hogy ne érhessen meglepetés? Olvass tovább, mert ez biztosan érdekelni fog!

Mi az az adóregisztrációs eljárás?

Kezdjük az elején. Szeretnél céget alapítani egy barátoddal, rokonoddal, ismerősöddel vagy akár egy idegennel közösen? Akkor egy ügyvéd segítségével el kell végeztetned a cégbejegyzést és benyújtani a szükséges dokumentumokat az adóhatóság felé, hogy adószámot kaphass. Ekkor az adóhatóság a beérkezett cégbejegyzési kérelem adatait összehasonlítja a nyilvántartásban lévő adatokkal. Ha mindent rendben talál, 1 napon belül már van is a cégnek adószáma. Amennyiben probléma merül fel (zűrös előélet, adótartozás, stb.), úgy az adószám kiadását megtagadhatja. Ez az adóregisztrációs eljárás.

Az adóregisztrációs eljárásnak tehát az a lényege, hogy egyszerűsített keretek között 1 munkanapon belül megvizsgálja az adóhatóság, hogy a cégbejegyzésnek van-e bármi akadálya. 

Amennyiben az eljárást nem sikerül egy napon belül lefolytatni, úgy a céged technikai adószámot kap erre az időre ( Ilyenkor az adószámban a két kötőjel közötti szám 9-es). Ez a vizsgálat 8 napig tarthat.

Milyen esetekben tagadhatja meg a NAV, hogy kiadja a céges adószámot?

Általánosságban véve akkor történhet meg az adószám kiadásának megtagadása, ha az egyik vagy akár több cégalapító múltjában is találtak kivetnivalót. Kire vonatkozik tehát a vizsgálat? Vezető tisztségviselőre, cégvezetőre, ügyvezető igazgatóra, tagra, képviseletre jogosult tagra, többségi szavazati joggal rendelkezőtagra, vagy részvényesre.

Az adóregisztrációs eljárásnak tehát az a lényege, hogy egyszerűsített keretek között 1 munkanapon belül megvizsgálja az adóhatóság, hogy a cégbejegyzésnek van-e bármi akadálya.

Amennyiben az eljárást nem sikerül egy napon belül lefolytatni, úgy a céged technikai adószámot kap erre az időre ( Ilyenkor az adószámban a két kötőjel közötti szám 9-es). Ez a vizsgálat 8 napig tarthat.

Ha ők olyan más cégnek is tagjai, vezetői jelenleg, vagy voltak korábban:

$

ami legalább 180 napig 5 M (legnagyobbak esetén 10 M Ft) adótartozással rendelkezik

$

vagy 5 éven belül volt ekkora tartozása

$

vagy az adószámát 5 éven belül törölték

$

esetleg maga a tisztségviselő az, akit foglalkozásától jogerősen eltiltottak

akkor nem állapít meg az adóhatóság adószámot.

Ugyanezeket vizsgálják egy tagcserénél is.

Érdemes tehát megfontolni, hogy kivel alapítasz céget, a céged megalapítása vagy jövője foroghat kockán! Hiszen, ha az adóregisztrációs eljárás során derül ki, hogy az adószámot nem adja ki az adóhatóság, a cégalapítási és ügyvédi költséget bukjátok. És adószám hiányában a céget nem lehet bejegyezni.

Mi történik és mi a teendő ilyen esetekben?

Ha a NAV a fentiekre tekintettel megtagadta az adószám megállapítását, az a tag, aki miatt ez történt, 15 napon belül kimentési kérelemmel élhet.

Mégiscsak megállapítják azt az adószámot, ha az illető bizonyítja, hogy a kizárás körülményei nem állnak fenn, mert például kiegyenlíted az adótartozásod és így elhárul az akadály a cég bejegyzése elől. Emellett ha az adós partnerei nem egyenlítették ki a korábbi szolgáltatásból vagy termékértékesítésből eredő számlákat (tehát például az ügyfeleid nagyobb összegben nem fizettek neked és te jóhiszeműen tartozol), úgy szintén élhetsz a kimentéssel.

Van kevésbé fárasztó és olcsóbb módja is annak, hogy kiderítsd van-e akadálya az adószám megállapításának!

Mint azt már eddig is láthattad, a magánszemélyek korábbi céges múltja is befolyással lehet a cégalapításra. Ez azt jelenti, hogy ha gazdasági társaságot alapítanátok és kifizetitek az ezzel járó nagyobb költséget, még akkor is kiderülhet, hogy a társad eltitkolt valamit. Ekkor bukjátok a pénzt és más megoldás után kell néznetek. Hasonló a helyzet egy már működő cég esetében is, amikor valamilyen fontos változást kell bejelentenetek.

Ennél jóval olcsóbb az a megoldás, amikor felkerestek egy könyvelőt vagy adótanácsadót, aki tisztában van az adóregisztrációs eljárás folyamatával és segít kikérni egy előzetes igazolást, hogy a tagokkal szembeni kizáró körülmények nem állnak fenn. Ez az igazolás 15 napig érvényes. Ha a NAV kiadta, mehettek is az ügyvédhez indítani a cégalapítást, így biztosan tudni fogjátok, hogy a cégalapítás vagy az átállás/tagváltás zökkenőmentes lesz. Érdemes tehát inkább előre gondolkodni.

Ha szeretnél még a NAV más eljárásairól is hallani, nézd meg ezt:

katona-melinda

Köszönöm, hogy elolvastad.

Katona Melinda vagyok, regisztrált adótanácsadó, ex-NAV-os, coach, tréner.

Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is.

Ha szeretnél többet olvasni a témában, iratkozz fel a hírlevelemre!

Az információ hatalom: aktuális információkat küldök Neked, így elsőkézből értesülsz az adóügyeidet érintő dolgokról.

Nem spam-elem tele fiókodat, havonta 1-2 levélre számíthatsz.

Tudod, hogy van egy segítőd az adózásban, hozzám bátran fordulhatsz! Nincs rossz kérdés, csak fel nem tett kérdés!

.